Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN


 
Szerkesztőségünk kérdései a június 17-ei Kormányinfón:
 
1. A Főváros vezetése, így Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Tüttő Kata csatlakozott Brüsszel hajmeresztő, ostoba energiaspórolási ötleteihez, például télen csak dideregjenek az idősek a társasházakban. Míg spórolásra szólítják fel a budapestieket, addig a sajtóban arról lehet olvasni, hogy Mártha Imre, a fővárosi közművek egyszemélyi vezetője, mindösszesen havi 75 ezer forint jövedelmet vallott be több éven keresztül, de közben Floridában vett ingatlanokat. Ilyen esetekben nem kell eljárnia a NAV-nak?
 
2. Milyen intézményi forma az, hogy a tartozást meg lehet vásárolnia a behajtó cégeknek? Sokak tapasztalata, hogy a követeléskezelők hajlamosak ráülni az ügyre, adott esetben évekig is, ami igen jelentős kamat és járulékteherrel jár, és gondoljuk, ez egyben azt is jelenti, hogy a jogosult önmaga is szerződésszegést követ el. Hiszen nem törekszik a követelés behajtására, hanem extra kamatnyereségre kíván szert tenni. Nem kéne ezért az ide vonatkozó jogszabályt megváltoztatni?
 
3. Június elején közölték, hogy Magyarországról szerez be dízel üzemanyagot Ukrajna. Megállapodást írt alá az Ukrtransznafta vállalat a magyar MOL társasággal havi 35 ezer tonna gázolaj szállításáról Ukrajnának. Mindezt négy nappal azután, hogy Ukrajna megfenyegette Magyarországot, hogy valami történni fog a Barátság-kőolajvezetékkel.
Nem kellett volna legalább előtte biztosítékot kérni Kijevtől, hogy békén hagyják a Barátság kőolajvezetéket, mert különben a Szamara- Nyugat termékvezetéken sem érkezik a Moltól az üzemanyag?
 
4. Nemrég rémisztő videó látott napvilágot; géppisztolyos, maszkos, illegális migránsok létrákkal próbálnak átjutni a magyar határkerítésen. Komoly közbiztonsági veszély alakult ki. A szerb kollegákkal a magyar rendőrség kivizsgálta-e már, hogyan került géppisztoly a migránsok kezébe? Milyen intézkedéseket hozott a BM, a rendőrség vezetősége ebben az új helyzetben?

 
 
 
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
1.A kormány nincs abban a helyzetben, hogy konkrét személyekkel szemben eljárást indítson, de a hatóságoknak van erre lehetőségük, ha erre megalapozott gyanújuk van. Amennyiben az említett Mártha-féle ügy indokolttá teszi, akkor a NAV eljárhat az illetővel szemben.
 
2.Mindig érdemes megfontolni, hogy tudunk-e jobb jogszabályokat elfogadni a hatályban lévőknél. Attól függ, milyen tartozásról beszélünk. Onnantól kezdve az említett magatartás rosszhiszemű, ha valaki nem kap felszólítást a tartozásáról. Ha valaki mondjuk pótdíjat kell, hogy fizessen a BKV-nak, azt nem lehet vele úgy érvényesíteni 3-4 év múlva, hogy nem küldtek egyetlen felszólító levelet sem.
 
3.Az ukránok biztosítékot adtak. Valóban az ukrán energiaminiszter tanácsadója fenyegetőzött a magyarországi tranzit leállításával, de az ukrán kormány tőle elhatárolódott. Azt hangsúlyozták, hogy Ukrajna megbízható tranzitország. Ezért járultunk hozzá a dízelolaj kivitelhez. Akkora mértékben, hogy az ne veszélyeztesse a magyar ellátást.
 
4. A határvédelmet meg kell erősíteni. Az ukrán és orosz gabonaszállítmányok kiesése miatt élelmiszerválság fenyeget, és ez akár a 2015-ös helyzetnél is súlyosabb migrációs nyomást jelenthet a magyar határra nézve. A konkrét géppisztolyos ügyben Szerbia folytat eljárást.
 
 
m.a.
(2022.06.17.)