Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nem indulhatnak transznemű sportolók a FINA női versenyeiben

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kizárta annak lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban.

A szervezet vasárnapi tájékoztatása szerint a FINA vezető testületének javaslatát a Magyarországon zajló világbajnokságon, a Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson 71 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek.
 
A rendkívüli alapossággal - és számos jogi szakvélemény figyelembevételével - előkészített javaslat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondja: akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.
 
A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azaz azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy a hölgyeknél kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon. A FINA egyúttal munkacsoportot hoz létre egy úgynevezett "nyílt kategória" megalkotására.
 
A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, viszont a FINA égisze alá tartozó versenyeken - világbajnokságok, olimpiai játékok - a most elfogadott szabály érvényes.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.06.20.)