Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ukrajnában betiltják az orosz zenét és az Oroszországból és Fehéroroszországból importált könyveket

Az ukrán törvényhozás vasárnap betiltotta az orosz állampolgárságú művészek nyilvános fellépését, zeneszámaik lejátszását nyilvános helyen vagy a médiában, valamint az Oroszországból, Fehéroroszországból, és nem a kijevi vezetés ellenőrzése alatt álló régiókból származó könyvek és sajtótermékek importját, terjesztését és kiadását.

Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja Telegram-oldalán közölte, hogy a vonatkozó jogszabályokat a törvényhozás felsőháza kétharmados többséggel fogadta el.
 
Az orosz zene tilalmára vonatkozó jogszabály indoklása szerint "az agresszor állam zenéi szeparatista érzelmeket kelthetnek a lakosság körében". Az orosz zene mindemellett vonzóbbá teheti az orosz identitás felvételét, amely az ukrán állam gyengítését szolgálja.
 
Mindemellett kivételt képeznek azok az orosz művészek, akik nyilvánosan elítélték az Ukrajna ellen indított orosz hadműveletet, valamint az ukrán állampolgárságot megszerző oroszok, akik már nem rendelkeznek orosz állampolgársággal. Az orosz zenészek egyébként automatikusan fekete listára kerülnek, ezért az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külön listát fog összeállítani azokról, akikre nem vonatkozik majd a tilalom.
 
Hírügynökségek felidézték, hogy az Oroszországból importált könyvek és sajtótermékek már 2016 óta cenzúrázva vannak Ukrajnában.
 
Mindemellett az UNIAN ukrán hírügynökség közölte, hogy jelenleg 35 százalékról 40 százalékra emelik az ukrán nyelvű zenék arányát a rádióműsorokban, illetve 75 százalékra az ukrán nyelvű televíziós műsorok arányát különös tekintettel a híradókra, elemző és szórakoztató műsorokra.
 
Forrás: ma7.sk
(2022.06.20.)