Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Az élelmiszerellátási válság újabb migrációs hullámok megindulását fogja kiváltani

Szijjártó Péter nem ért egyet azokkal, akik szerint több fegyvert kell küldeni Ukrajnának, és akkor megszűnik ez a válság, és nem lesz éhínség.

A szomszédságunkban zajló háború hatásai nem állnak meg sem Ukrajna, sem Európa határainál; ez egy olyan háború, aminek mindenki viseli a következményeit az egész világon –állapította meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter luxembourgi sajtótájékoztatóján. Közölte: nem ért egyet azokkal, akik szerint, ha még több fegyvert küldenének Ukrajnának, akkor véget ér az élelmiszerválság.
 
Hozzátette: az egyiptomi külügyminiszter vendégként a Külügyek Tanácsában arról beszélt, hogy milyen hatásai vannak ennek a háborúnak Egyiptomra, sőt az egész afrikai kontinensre nézve.
 
Szijjártó sajnálattal állapította meg, hogy ezzel az elhúzódó háborúval együtt kell élnünk. Az elhúzódó háború pedig háborús inflációs környezetet hoz létre. A háborús inflációs környezet megnöveli az árait mind az alapvető élelmiszereknek, mind az energiahordozóknak és több nyersanyagnak.
 
Létezik egy olyan kihívás, amivel a világ most szembesül igazán, ez az élelmiszerbiztonságot érintő rendkívül súlyos helyzet. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzaexportjának 30%-át, a napraforgóexport 80%-át adták eddig – szögezte le a miniszter.
 
Most egy négy tényező által alakított ördögi körbe léptünk bele – közölte Szijjártó. Az első a háborús inflációs környezet, a második, hogy a háború miatt Oroszországban és Ukrajnában a mezőgazdasági exportkapacitások lecsökkentek, a harmadik, hogy nagyon nehéz alternatív forrásokat találni. Hiszen sok államban már bevezettek exporttilalmat különböző élelmiszerekre. A negyedik tényező, hogy Oroszország és Ukrajna mellett Fehéroroszország is jelentős tényezője volt a műtrágya-kereskedelemnek.
 
Sokat beszélünk az EU-ban az élelmiszerválságról, de megoldás a mai napig nem született – jegyezte meg.
„400 millió embert érint a háborús élelmiszerválság főleg azokon a területeken, ahonnan eddig is sok migráns érkezett.
Az élelmiszerellátási válság újabb migrációs hullámok megindulását fogja kiváltani.
 
Három intézkedésre szükség volt/van, hogy a magyar embereket részben mentesíteni tudjuk a globális élelmiszerválság hatásai alól. Először is, fenn kell tartani az árstopot. A második, hogy a biztonságos magyar-ukrán határon átengedjük más országokba irányuló ukrán élelmiszereket. A harmadik, hogy meg kell erősíteni a határvédelmet.”
 
Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, hogy nincs semmiféle fennakadás Magyarország kőolaj- és földgázellátásában, s a kormány nem is vár rendkívüli eseményeket ezen a téren, valamint a gáztárolók feltöltése is az előzetes tervek szerint halad.
Továbbá az orosz olajfüggőség enyhítése kapcsán fontosnak nevezte a diverzifikáció lehetőségének megteremtését, amelynek sorsa azonban szerinte jelenleg nem a magyar kormány kezében van. "Az Európai Bizottság jó lenne, ha csipkedné magát egy kicsit itt ebben a helyzetben, és valamifajta hihető, realisztikus menetrendet kapnánk arra, hogy a Horvátországon keresztül történő szállítási kapacitás bővítése milyen menetrend szerint fog történni" - mondta.
 
Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala, MTI
(2022.06.20.)