Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A háborús helyzetben felértékelődik a biztonságos élelmiszerellátás

A háború okozta kihívások átrendezik a gazdaságpolitika hangsúlyait, felértékelődik a biztonságos ellátás, nagyobb szerepe van a tartalékok építésének és a kockázatok csökkentésének – jelentette ki Varga Mihály a Kecskeméti Konzerv Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének átadó ünnepségén.

A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak és a kormány határozott lépéseinek köszönhetően Magyarország még válságok idején is képes ellátni magát jó minőségű, és kellő mennyiségű élelmiszerrel. A vállalkozás 3,3 milliárd forintos beruházását 1,2 milliárd forinttal segítette a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében. Az elhúzódó háború nemcsak az ország fizikai biztonságának és energiaellátásának fontosságára, hanem az élelmiszerellátás biztonságára is ráirányította a figyelmet, és igazolja a kormány politikáját.
 
A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány jól döntött, hogy stratégiai ágazatnak tekintette a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, ennek köszönhetően a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben majdnem 30 százalékkal emelkedett. A miniszter rámutatott: míg 2004-2010 között az élelmiszergazdaság zsugorodása 16 százalék volt, addig ma már a kiskereskedelemben a hazai élelmiszerek aránya 70 százalék felett van. Az a cél, hogy a magyar termékek arányát tovább növeljük – szögezte le a tárcavezető. Varga Mihály azt is kiemelte, hogy az ágazat teljesítménye idén is növekedhet, az év az első negyedévben a mezőgazdaságban 20 százalékkal, az élelmiszeriparban pedig 9 százalékkal emelkedtek a beruházások. A miniszter emlékeztetett: a jövő évi költségvetés megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a magyar emberek biztonságát. A büdzsé továbbra is támogatja a munkahelyek létrejöttét és megtartását. Ezért a munkát terhelő adók továbbra is alacsonyak maradnak – szögezte le a tárcavezető. A miniszter ismertette: a Kecskeméti Konzerv Kft. a magyar mezőgazdasági termékek – kiemelten a zöldborsó és a csemegekukorica – feldolgozásában vállal igen fontos szerepet, termékeinek több mint 90 százalékát exportálja, piacvezető gyártók közé tartozik Európában és Magyarországon is.
 
Forrás: PM Sajtóközlemény
Fotó: archív
(2022.06.21.)