Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szent László Napok, immár tizedszer Nagyváradon

Szent László alakja, jelleme áthatja a magyarság múltját és jelenét, és azt az összetartozást jelképezi, amelyért a magyar kormány is cselekszik tizenkét éve – szögezte le köszöntőbeszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Nagyváradon hétfő este hivatalosan is megnyitották a hét végéig tartó Szent László Napok kulturális fesztivált, melyet tizedik alkalommal szervez meg a helyi Szent László Egyesület a partnereivel együtt.
 
A váradi Szigligeti Színházban tartott nyitógála előtt mondott köszöntésében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy vélte: Szent László alakja, jelleme áthatja a magyarság múltját és jelenét, és azt az összetartozást jelképezi, amelyért a magyar kormány is cselekszik tizenkét éve. A legendákban megjelenő lovagkirály szerinte a keresztény értékeket és a nemzeti érdeket testesíti meg. A miniszterelnököt idézve jelentette ki, hogy ma is a nemzeti érdek képviselete az egyik legfontosabb összetevő a siker receptjében. A szülőföldön való megmaradás elősegítését pedig az egyik legfontosabb nemzeti érdeknek nevezte.
 
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédében arra figyelmeztetett, hogy míg Szent László a kunokkal küzdött, ma más külső és belső ellenségekkel szemben van szükség Erdély védőszentjének és patrónusának az oltalmára. Mi, mai magyarok egyenlőtlen harcot folytatunk minálunk nagyobb erőkkel szemben. Ha katolikus volnék, szent királyunk segítségét kérném, hogy hadakozzék érettünk, de mindenképpen az ő bízó hitével kérem Istent, hogy tartson meg, és emeljen fel bennünket, áldja meg és tegye boldoggá Váradot, fogalmazott a volt református püspök.
 
Puskás István, Debrecen alpolgármestere azt kívánta, hogy a rendezvénysorozat erősítse meg a közönséget nagyváradiságában, a városhoz tartozás élményében.
 
Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében a párt Kós Károlytól vett jelszavát idézte: Dolgoznunk kell, ha élni akarunk és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk. Megjegyezte: az EMNP szellemi holdudvara hívta életre a Szent László Napok mellett a kolozsvári, a brassói és a temesvári magyar napokat, valamint a marosvásárhelyi Vásárhelyi Forgatagot is. Helyzetünk javulását nem valamely rajtunk kívül álló erőtől vagy eseménytől kell várnunk ma sem, hanem felelősen és bátran kell vállalnunk az önsorsjavító munkát. A Szent László Napok jellemzően ilyen, jelentette ki a politikus.
 
Forrás: szekelyfold.ma
(2022.06.22.)