Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Feszültség a G7-ben: Teljes német hátraarc a gázügyben

Alaposan felforgathatja a G7-csúcsot az az új német javaslat, hogy a nagy fejlett gazdaságok mégse szüntessék be a beruházásokat a gázszektorba, hiszen az energiautánpótlás megcsappant az orosz–ukrán háború miatt.

A Bloomberg számolt be arról a dokumentumról, amely szerint Németország teljes fordulatot végrehajtva azt javasolná a G7-országok vasárnap a bajor Alpokban kezdődő csúcstalálkozóján, hogy a nagy fejlett gazdaságok mondjanak le arról az ambíciójukról, hogy az év végéig teljesen leállítják a fosszilis energia projektek finanszírozását.
 
A javaslatot, ha ugyan a kiszivárgott formájában terjesztik elő, napokkal azután teszi Berlin, hogy a kormány bejelentette, szénerőműveket indít újra, és kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet utolsó előtti fázisát.
 
A már így is magasba szökött német földgázárak minden bizonnyal tovább emelkednek, és nem kizárt, hogy az energiahordozót hamarosan porciózni kell, miután az Európai Unióval az ukrajnai háború miatt szankciós adok-kapokba keveredett Oroszország lelassította európai gázszállításait, és erős a félelem, hogy teljesen el is zárja a csapokat.
 
A szövegvázlat szerint, amihez a Bloomberg hozzájutott, a G7 elnökségét betöltő Németország annak az elismerésére kéri a hatalmas erőforrásokkal rendelkező országcsoportot, hogy a köztámogatott beruházás a gázszektorba szükséges, mint a jelenlegi energiaválságra való ideiglenes válasz.
 
Ugyanakkor a javaslat úgy fogalmaz, hogy ennek a finanszírozásnak összhangban kell lennie a klímacélokkal, és nem teremthetnek hosszútávú elkötelezettséget.
 
Miként egyeztethető össze ez a fordulat – még ha ideiglenesnek minősítik is – a hosszútávú klímavédelmi elköteleződésekkel, minden bizonnyal vitát fog kiváltani.
 
A Bloomberg máris közölte, két meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy az Egyesült Királyság ellenzi a német javaslatot. Egy másik jólértesült, de szintén név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta: a nagy gázfogyasztó Olaszország nem támaszt ellenvetést.
 
Az olaszok is orosz gázra szorulnak, bár Mario Draghi miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy az orosz gázimport arányát a múlt évi 40 százalékról sikerült 25-re csökkenteniük, miután új szállítási szerződéseket kötöttek, többek Közt Kongóval, Algériával és Angolával.
 
A G7 csoport – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország és az Európai Unió – csúcstalálkozóját Schloss Elmauban tartják vasárnaptól keddig.
 
Forrás: karpat.in.ua
(2022.06.26.)