Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Reuters: 2015-óta nem volt ilyen erős a rubel

A rubel a világ legjobban teljesítő valutája lett idén, amit a hatóságok által hozott vészintézkedések lendítettek fel, hogy megvédjék az orosz pénzügyi rendszert a nyugati szankcióktól.

Kedden a rubel árfolyama 52-re, több mint hétéves csúcsra erősödött a dollárral szemben, mivel a tőkekontroll és a hónap végi adóbefizetések ellensúlyozták azoknak a nyugati nyilatkozatoknak a negatív hatását, amelyek szerint Oroszország nem teljesítette a nemzetközi kötvények utáni kifizetéseket.
 
A rubel a világ legjobban teljesítő valutája lett idén, amit a hatóságok által hozott vészintézkedések lendítettek fel, hogy megvédjék az orosz pénzügyi rendszert a nyugati szankcióktól, miután Moszkva több tízezer katonát küldött Ukrajnába – írja a Reuters.

 
A rubel a moszkvai kereskedésben 2015 május vége óta először érte el az 50,6125 árfolyamot a dollárral szemben, az euróval szemben pedig 54,40-re erősödött, amire utoljára 2015 áprilisában volt példa.
 
A Greenwichi középidő szerint 15:23-kor a rubel közel 3%-kal 51,88-ra erősödött a zöldhasúval szemben, az euróval szemben pedig 54,71 volt, ami több mint 2,5%-os napi nyereséget jelent.
 
A rubel most sokkal erősebb, mint azelőtt, hogy Oroszország február 24-én megkezdte az általa különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai hadműveletet. Akkoriban a rubel a dollárral szemben 80, az euróval szemben pedig 90 közelében mozgott, mivel a szankcióktól való félelem miatt szabadon lebegett, és a tőkekontroll sem támogatta.
 
Most az oroszországi devizakereslet továbbra is a kínálati mennyiség alatt marad az exportra összpontosító vállalatok részéről, amelyeknek át kell váltaniuk dollár- és euróbevételeiket a hónap végi adófizetéshez.
 
A magánszemélyek bankszámláiról történő devizakivonás korlátozásával a tőkekorlátozások segítettek a rubelnek elhárítani azokat a nyugati nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország több mint egy évszázad óta először nem fizette ki nemzetközi kötvényeit.
 
A Kreml azonban, amelynek az olaj- és gázbevételekből van pénze a kifizetésekre, visszautasította az állításokat, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy mesterséges fizetésképtelenségbe sodorta.
 
A bejelentett fizetésképtelenségnek nem lesz érdemi hatása az orosz értékpapírokra, mivel az eurókötvények már régen beárazták a fizetésképtelenséget, a külső adósságpiac pedig amúgy is zárva van Oroszország előtt – mondta Alekszandr Afonin, a Sinara Befektetési Bank adósságkutatási vezetője.
 
A rubel emelkedése korlátozott lehet, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az erős rubel milyen hatással lehet Oroszország nyersanyag exportból származó bevételeire.
 
A piaci szereplők “a jelenlegi árfolyamokat vonzónak tartják a kemény valuta vásárlására, különösen az orosz tisztviselők közelmúltbeli megjegyzéseinek fényében, amelyek arra utalnak, hogy a rubel túl erős lett” – írta a Sberbank CIB jegyzetében.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.06.30.)