Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Vizes vb 2022 - Gálicz Péter bronzérmes 25 kilométeren

Gálicz Péter bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók 25 kilométeres világbajnoki versenyében csütörtökön a Lupa-tavon.

 
A szám másik magyarja, Kalmár Ákos - aki első világversenyén szerepelt ebben a szakágban -, illetve a nőknél Rohács Réka a nyolcadik helyen zárt.
 
A 22 éves Gálicz a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A medencés úszók között Milák Kristóf 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a Lupa-tavon pedig előzőleg a magyar váltó második lett.
 
Az eredeti terv szerint 9 órakor rajtolt volna a mezőny - előbb a férfi, aztán a női -, de a hőségre tekintettel már a hét elején eldőlt, hogy 7-kor vágnak neki a versenyzők az embert próbáló feladatnak.
 
A férfiaknál 25-en ugrottak a vízbe, köztük a pályafutása első nagy nemzetközi nyíltvízi versenyén induló "medencés" Kalmár Ákos, illetve Gálicz Péter, míg a 16 fős női mezőnyben csak Rohács Réka képviselte a magyar színeket, mivel a váltóval ezüstérmes, 10 kilométeren hatodik Olasz Anna nem vállalta az indulást.
 
Kalmár rögtön a rajt után az élre állt, igaz, néhány úszót - köztük Gálicz Pétert is - leszámítva szinte a teljes mezőny tartotta vele a tempót. Az utolsó körhöz érkezve azonban csatlakozott a "csapathoz" Gálicz is. Az élmezőny a szokásoknak megfelelően az utolsó kilométerre hagyta a döntést, Kalmár ekkor tíz másodperces hátrányba került és visszaesett a nyolcadik helyre, Gálicz viszont feljött a hatodikra.
Az utolsó ellenőrző pont után - 900 méterrel a vége előtt - a két magyar egymás mellett a hatodik és a hetedik helyen úszott, a véghajrára mindketten úgy érkeztek meg, hogy elérhető volt a dobogó. Az utolsó erőtartalékokkal Gálicz sáfárkodott tökéletesen és simán szerezte meg a harmadik helyet.
 
Győzött az olasz Dario Verani, miután lehajrázta a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot.
 
"Nehéz szavakat találnom, hiszen úgy készültem, hogy a hatodik-nyolcadik hely környékén végzek majd, amivel elégedett is lettem volna. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki akár itt a helyszínen, akár a televízió előtt végignézte ezt az öt órát, az edzőimnek, akik felkészítettek, az edzőtársaimnak és a szüleimnek, akiknek a támogatása nélkül biztosan nem sikerült volna" - nyilatkozott a vegyes zónában rendkívül boldogan Gálicz, aki külön kiemelte a profi pályafutását már befejező Székelyi Dánielt, akitől rendkívül sokat tanult a nyíltvízi úszás rejtelmeiről az együtt töltött három évben.
 
A bronzérmes Gálicz Péter a férfi nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt