Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Magyarország energiaellátását orosz források nélkül nem lehet biztosítani

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvába utazott, ahol az orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter bejelentette, hogy az energiaellátási válságban a kormány szükségesnek tartja további 700 millió köbméter földgáz felvásárlását, hogy a magyar energiaellátás biztosított legyen. A jelenlegi piaci helyzetben, ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül ez nem lehetséges.
 
Szijjártó Péter arról beszélt, hogy két oka van a moszkvai látogatásnak: az első, hogy Magyarország gázellátása biztosított legyen a következő hónapokban, a másik pedig, hogy leszögezze, hogy Magyarország számára a háború rossz, a mi érdekünk a béke.
 
Kiemelte, hogy Európában energiaellátási válság van, a magyar kormány pedig biztosítani akarja ennek ellenére is, hogy az ellátás biztosított legyen a lakosság és a gazdaság számára is. Beszámolt arról, hogy a gáztározók feltöltése folyamatosan zajlik és a magyar készletek messze az európai átlag fölött állnak.
 
Azonban a kormány szükségesnek tartja további 700 millió köbméter földgáz felvásárlását, hogy a magyar energiaellátás biztosított legyen.
A jelenlegi piaci helyzetben „ha tetszik, ha nem, ha akarjuk, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges plusz 700 millió köbméter gázt vásárolni”. Ez tény és fizikai valóság.
 
Orosz források nélkül ennyi plusz gázt vásárolni Európában lehetetlen.
A külügyminiszter tájékoztatott arról, hogy Magyarország megtette a szükséges infrastrukturális intézkedéseket a megnövelt földgáz megvásárlása érdekében. A tárgyalások szakmai és vállalati szinten zajlanak, de megállapodás politikai megállapodás nélkül nem lesz. Mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy bármelyik magyar ember méltatlan helyzetbe kerüljön és mindenki számára jusson elegendő energia.
 
Szijjártó Péter kijelentette, hogy látogatás másik oka, hogy elmondja, a háború rossz és mindenkit arra kérünk, hogy ennek vége legyen. Magyarország fegyverszünetet és békét szeretne és tudjuk azt, hogy minél később lesz béke, annál súlyosabbak lesznek a következmények.
 
A magyar nemzeti érdekkel ellentétes, hogy a világ újra a blokkosodás irányába menne. „Volt már ilyen, veszítettünk is rajta mégpedig évtizedeket az életünkből” – fogalmazott.
Nem akarunk újra olyan világrendet, amiben egy ütközőzóna határán találjuk magunkat.
 
Szergej Lavrov a sajtótájékoztatón elmondta: a tárgyalások hasznosak és tartalmasak voltak, részletesen beszéltek a kétoldalú együttműködés kérdéseiről és azon dolgok megvalósításáról, melyről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin február elején tárgyaltak. Nagy figyelmet szenteltek a közös energetikai és közlekedési projektek megvalósításának is.
 
Az orosz külügyminiszter leszögezte, hogy a paksi bővítés tekintetében szeretnék folytatni a projektet a Roszatommal.
Stratégiai projektnek tartja a paksi bővítést. A gázszállítást a megállapodásoknak megfelelően bonyolítják le. Beszélt arról is, hogy a magyar fél további gázigénnyel lépett fel az idei évre vonatkozóan.
Az együttműködés folytatásában a nyugati „ruszofób” politika nagy károkat okoz, amelyek szorgalmazzák a szankciókat és nem veszik figyelembe, kiknek fájnak ezek a szankciók.
 
Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy a magyar-orosz együttműködést ez nem zavarhatja meg. Az ukrajnai helyzet is szóba került a megbeszélésen és az orosz külügyminiszter szerint a nyugat előbb-utóbb rájön, hogy nem jó dolog korlátlanul ellátni Ukrajnát fegyverekkel.
 
Úgy gondolja, hogy Washingtonnak és Brüsszelnek a saját problémáival kellene foglalkoznia ahelyett, hogy „kitalált konfrontációkkal” törődnének. Lavrov kiemelte, hogy Magyarországgal együttműködik az ENSZ-ben és a magyar kormány a saját nemzeti érdekei szerint cselekszik.
 
Forrás: Szijjártó Péter közösségi oldala, hirado.hu
(2022.07.21.)