Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Huszonhét érmet szerzett hazánk az idei Világjátékokon

Tizenegy arany, hét ezüst, kilenc bronz. Ezzel a kollekcióval zárta Magyarország a 2022-es birminghami, tizenegyedik Világjátékokat. A július 7-e és 17-e között megrendezett nemzetközi multisporteseményen az előkelő hatodik helyen végzett a csapat. Három év múlva Kína várja a nem olimpiai sportágak legjobbjait.

A Világjátékok, vagyis The World Games több mint negyvenéves múltra tekint vissza.
 
A Világjátékok olyan multisportesemény, amely a nem olimpiai sportágaknak ad szereplési lehetőséget. Négyévente, a nyári olimpiai játékokat követő évben rendezik meg, mindössze tizenegy nap leforgása alatt.
 
Az idei Világjátékokra 108 ország nevezett be, a sportolók száma pedig meghaladta a 3 600-at. Harmincöt sportág százhuszonhárom versenyszámában avattak bajnokokat, ami szintén rekord.
 
Magyarországot tizenhét sportágban ötvennyolc sportoló képviselte Alabamában, köztük olyan (el)ismert alakjai az „olimpiai sportoknak”, mint Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Szabó Szebasztián, Senánszky Petra, vagy éppen Hárspataki Gábor és Pigniczki Fanni. A huszonnyolc éves Senánszky Petra azzal írt sporttörténelmet Birminghamben, hogy ő az első olyan sportoló, aki két különböző sportágban ugyanazon a Világjátékokon nyert aranyérmet.
 
A debreceni úszó háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Uszonyosúszásban kétszer, 50 és 100 méter gyorson, vízi és életmentésben egyszer, a női váltó tagjaként. Begyűjtött egy-egy ezüstöt is a két sportágban. A tizennégyszeres uszonyosúszó-világbajnok az Egyesült Államokból egyenesen a kolumbiai Caliba utazott, ahol július 18-tól rendezik meg az uszonyosúszó-világbajnokságot.
 
Szintén uszonyosúszásban szerzett aranyat Mozsár Alex 400 méteres felszíni úszásban, Holoda Péter pedig 100 méter gyorson. A magyar uszonyosúszók tizenegy érmet hoztak haza, négy arany, három ezüst és négy bronz leosztásban. Ennél több érmet senki sem szerzett, a győzelmeket tekintve Kína öt első helyezéssel megelőzte Magyarországot. Mozsár bezsebelt egy második helyet 200 méteres felszíni úszásban, míg Varga Krisztina két ezüstöt és egy bronzot, a felvidéki Bukor Ádám pedig két harmadik helyet. A Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Balog Gábor, Takács Krisztián és Giczi Mátyás összeállítású váltó 4x50 méteres akadályúszásban, majd 4x50 méteres vegyesben is diadalmaskodott vízi és életmentésben. A nők akadályúszásban nyertek 4x50 méteren, a csapat tagja volt Senánszky, Jakabos, Verrasztó, Gyurinovics Fanni és Ugrai Panna. Vegyesben ugyanők ezüstérmet szereztek.
 
Kiszli Vanda először a rövidkörös, 3,4 kilométeres versenyt nyerte meg, majd a klasszikus, maratoni távon (21 km) is győzött a maratoni kajakosok mezőnyében. A hat világbajnoki és három Európa-bajnoki címmel rendelkező huszonnyolc éves versenyző mindkét számban elsőként ért célba, a rövidebb távon Csikós Zsóka a harmadik helyen evezett be. Az aerobikosok szállították a további két aranyat. A nyolc tagú aerodance csapat és a trió, Farkas Balázs mindkét egységnek tagja volt. Az ezüstöt jegyzők közt találjuk Yves Martial Tadissi karatékát, míg a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni két bronzéremmel térhetett haza. Magyarország az éremtáblázat hatodik helyén végzett. Az első helyet Németország szerezte meg 24 arannyal, 7 ezüsttel és 16 bronzzal. Az összesített dobogóra felfért még a hazai (16-18-10) és az ukrán (16-12-17) csapat, míg a legtöbb érmet, negyvenkilencet az olaszok szerezték, akik a negyedik helyen zártak az éremtáblázat alapján. Összesen 73 ország küldöttsége mondhatja el magáról, hogy legalább egy érmet szerzett a tizenegyedik Világjátékokon.
 
Forrás: ma7.sk
Fotón a Világjátékokra induló magyar csapat
(2022.07.23.)