Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13HELYSZÍNI BEJÁRÁS – A DUNA-TISZA KÖZI HOMOKHÁTSÁG VÍZPÓTLÁSA

Július 22-én, pénteken Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Bács-Kiskun megyei 04. számú választókerület országgyűlési képviselője egész napos helyszínbejárást tartott a„Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítását, helyreállítását célzó vízkészlet-gazdálkodási projekt I-II. ütem” előkészítése kapcsán.

A bejárás célja a projekt főbb műszaki tartalmának részletes megismerése, valamint pontos tájékoztatás kérése abból a célból, hogyan tervezik enyhíteni a vízhiányt a Hátságon. A bejáráson részt vett Láng István Országos Vízügyi Főigazgatóság Főigazgatója, Illés Lajos VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója, Laurinyecz Pál VIZITERV Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettese és Lenkei Róbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnöke is. A delegáció az alábbi helyszíneket tekintette meg: Kvassay zsilip, Dabas – Duna-Tisza Csatorna végszelvény, Fülöpszállási duzzasztó, Kéleshalmi tározó, Kiskunhalas-Dong ér kezdőszelvény, Alpár-Nyárlőrinczi tározó, Lakiteleki vízkiviteli mű, Lakiteleki nyomásközpont, Lakiteleki puffertározó, valamint Szentkirályi puffertározó.
 
A bejáráson jelen voltak továbbá az érintett helyszínek vízügyi igazgatói és szakaszmérnökei is.
A Duna-Tisza közi Homokhátság vízpótlásának megoldása kiemelt jelentőséggel bír a térség életében.
 
Lezsák Sándor országgyűlési képviselő már 1995 óta dolgozik azon, hogy orvosolják ezt a problémát. Az eddigi kudarcos időszakot most felváltotta a cselekvés időszaka. Két és fél évtizedes előkészítést és egyeztetést követően, 2020-ban kapott új lendületet a homokhátsági kezdeményezés. Két évvel ezelőtt, többek között a belügyminiszter úr hathatós közreműködésével az Országos Vízügyi Főigazgatóság elkészített egy szakmai anyagot a Homokhátság vízpótlására.
 
Magyarország Kormánya figyelembe vette az érintettek szakmai javaslatait és két ütemben, 2020 végén 1,7 milliárd forint, 2021 végén pedig 4,5 milliárd forint összeget különített el a Duna-Tisza közi Homokhátság vízgazdálkodási állapotának javítása és helyreállítása elnevezésű projekt tervezésére, az engedélyes tervek elkészítése, valamint a kivitelezéshez szükséges engedélyek beszerzése céljából. Ez a döntés hatalmas jelentőségű a térség életében, hiszen a Homokhátság jelenlegi helyzete rendkívül súlyos, és nagyon fontos ennek a kérdésnek a mielőbbi megoldása, melybe nem csak a szakembereket, hanem a kisközösségeket is be kell vonni, akik már eddig is kiemelkedő munkát végeztek a térség fejlesztése érdekében.
 
Fontos célkitűzés és az itt élők közös érdeke, hogy a Duna-Tisza köze ökológiája helyreálljon, biztosítható legyen a stratégiai vízkészlet mind a természetvédelem, mind az érintett lakosság számára.
 
Sajtóközlemény
(2022.07.23.)