Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az európai háborús stratégia megbukott, nincs többé

A héten elfogadott gázcsökkentési vállalásról elmondta:azt olvasom ki ebből a döntésből, hogy nem működik a stratégia.
 
Négy pilléren nyugodott a Nyugat stratégiája, a háború kitörésekor – fejtette ki Orbán Viktor. Ezt a négy pillért sorolta fel:
 
1. Az ukrán hadsereg nyugati fegyverekkel ellenáll majd.
 
2. A szankciók megrendítik majd Oroszországot.
 
3. A szankciókat Európa képes lesz majd kezelni.
 
4. Világegység alakul majd ki az oroszok ellen.
 
A miniszterelnök jelezte, hogy az egyik előfeltevés sem igazolódott be. Ez a stratégia megbukott.
 
Ha Brüsszel nem változtat, akkor októbertől háborús gazdasági helyzettel kell számolni  – tette hozzá.
 
A miniszterelnök elmondta, emlékszik az Európai Tanács azon üléseire, amelyen nagy mellénnyel arról beszéltek európai politikusok, hogy az orosz energiafüggőség kérdését meg lehet oldani. A magyar álláspont az volt, hogy ezt nem tudjuk ilyen gyorsan megoldani, és nekünk lett igazunk.
 
A békét kell elérni, azt hogy legyen béketárgyalás – mondta. Hozzátette: a szankciók nem vezetnek semmire.
 
A legfontosabb most stratégiát váltani, és a béke oldalára állni. Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember. A szankciós politika szemmel láthatóan nem működik – jelentette ki.
 
Ezt a háborút már nem az orosz-ukrán tárgyalások fogják megoldani. A Nyugat régóta belekeveredett, így ahhoz, hogy béke lehessen orosz-amerikai egyeztetésre lesz szükség. Nekünk ezt kell támogatnunk – fejtette ki Orbán Viktor.
 
Magyarországon lesz elég gáz. Szijjártó Péter évek óta azon dolgozik, “üti a dobot”, hogy alternatív beszerzési forrásokat kell kialakítani. Ennek köszönhetően kialakult egy útvonal, amelyen Törökországon keresztül érkezik földgáz, illetve szerződést kötöttünk a horvátokkal is.
 
Magyarországnak tehát nem az jelent problémát, hogy legyen elég gáz, hanem az ár, hogy meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentést
– hangsúlyozta a kormányfő.
 
15 százalékos fogyasztáscsökkentésről szóló brüsszeli döntés kinyitott egy másik problémát is, hogy ha egy ország kifogy a gázból, akkor egy másik országnak kell ellátást biztosítania – húzta alá a miniszterelnök, aki ezt einstandnak nevezte.
 
Orbán Viktor jelezte, hogy az elmúlt években – Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter munkájának is köszönhetően – kiépültek az alternatív gázszállítási útvonalak. Az elmúlt években kiépült egy török-szerb útvonal, kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást.
 
Most még alkudozunk, hogy az oroszoktól 700 millió köbméter pluszt gáz vegyünk, ezt az üzletet pedig valószínűleg nyélbe fogjuk ütni – rögzítette. A kormányfő kiemelte, hogy a legnagyobb probléma számunkra inkább az ár, mert a piaci árak rendkívül ingadoznak, a gáz nagy léptékben drágul.
 
Nekem is vannak becsült adataim. Úgy látom, hogy ma egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot. Szeretném ha tudnák, a magyar családok, hogy ők
 
minden hónapban kapnak legalább 181 ezer forintot csökkentett árú energia formájában.
 
Aki efölött van vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt hogy a lakosságpiaci árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás feletti energiarésznek – mondta a rezsicsökkentésről.
 
A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés rendszere most biztosan fenntartható. Októbert tartja vízválasztónak.
 
Akkor kiderül, hogy az európai gazdaság belesodródik–e egy háborús gazdaságba, a háborús infláció tartós lesz-e vagy sem, az energiaárak magasak lesznek-e vagy sem – vetítette előre.
 
Mit lehet csinálni? Védekeznünk kell! Lehet úgy is politikát csinálni, láttunk ilyent Magyarországon is, hogy a miniszterelnök meg a kormány kiáll a nyilvánosság elé, széttárja a karját, látjátok emberek ez a helyzet, szenvedjük el együtt a csapásokat. Akkor a rezsi ára felmegy az egekbe, a gazdasági növekedés megáll, a munkanélküliség elkezd nőni. Így voltunk 2008-ban és 2009-ben – mondta. A miniszterelnök felidézte, hogy az akkori szocialista kormány válságkezelése abból állt, hogy megmagyarázta az embereknek miért nem tud csinálni a semmit.
 
Ezt mi nem akarjuk – hangsúlyozta, hozzátéve: mi kidolgoztunk egy tervet, hogy megelőzzük a bajt. Mi harcolni fogunk a recesszió ellen, harcolni fogunk, a munkahelyekért, harcolni fogunk az ellen, hogy ne essen vissza a családok életszínvonala.
 
Forrás: hirado.hu, magyarnemzet.hu
(2022.07.29.)