Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Szerkesztőségünk kérdései a július 30-ai Kormányinfón:
 
1. Válaszolt-e a magyar külügy Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivőnek, aki azt állította, hogy Orbán Viktor tusványosi beszéde moszkvai propagandaszöveg, és a brüsszeli szankciók igenis működnek?
 
2. Vajon Nikolenko így köszönte meg a magyar kormánynak, hogy Magyar Levente a külügy parlamenti államtitkára bejelentette; támogatják az ukrajnai Bucsán egy iskola, valamint egy postával és önkormányzati hivatallal kiegészített kórház építését?
2/A: Mindez mennyibe kerül?
2/B: Tudják-e ellenőrizni, hogy ezt a több milliárdos összeget, amit a magyar költségvetés terhére különítettek el,  az ukrán vezetők valóban az előbb felsorolt intézményekre költik?
2/C: A magyar miniszterelnök és Zelenszkij beszélgetése során említették-e azt a törvénytervezetet, ami a KMKSZ elnöke szerint még több jogot venne el a kárpátaljai magyaroktól?
 
3.A határmenti, többségében magyarok által lakott délvidéki települések lakói eddig ingatlanjaikat, jószágaikat féltették a migránsoktól. Már az életüket is. Martonoson, Magyarkanizsán a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált. Erről tudósít a délvidéki Pannon RTV. Diplomáciai területen tud-e tenni valamit a kormány a szerb belüggyel tárgyalva, hogy a délvidéki magyarok biztonságban élhessenek?

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
1.Maga a valóság cáfolja az ukrán szóvivő korábbi szavait. Sajnos a szankciók következményeit látjuk, és tévedés volt azt hinni, hogy ezek az oroszoknak jobban fájnának. Azzal, hogy az árak az egekbe szöktek, azzal az orosz bevételek jelentősen megnőttek.
 
2.Jogos a felvétése Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő „hálájával” kapcsolatban. Annyit tudok Ukrajna védelmében elmondani,hogy amikor Orbán Viktor Zelenszkij elnökkel beszélt, akkor az ukrán vezető megköszönte mindazt a segítséget, amit Ukrajnának, amit Kárpátaljának nyújtunk, és a menekültpolitikánkat.
2/A. A külügyminisztérium tud arra kérdésre válaszolni, hogy pontosan mennyibe kerül az, hogy az ukrajnai Bucsán egy iskola, valamint egy postával és önkormányzati hivatallal kiegészített kórház építését támogatja a kormány. Milliárdos nagyságrendről van szó.
 
2/B. Úgy gondoljuk, tudjuk ellenőrizni azt, hogy valóban az építkezésekre költik az összeget. Azért gondoltunk iskolára, kórházra, mert a jelenlegi helyzetben az ukrán államnak az alapvető közszolgáltatásokat fenn kell tartani.
 
2/C: Kárpátalja ügyében pedig hivatalosan is szóvá teszünk minden olyan kijevi törvénytervezetet, ami árt az ott élő magyarságnak.
 
 
3.A kormány a délvidéki migráció kapcsán azzal tudna a legtöbbet tenni, ha a szerbeket meg lehetne győzni arról - esetleg most az osztrákokkal együtt sikerülhet -, hogy a szerb déli határt kell védeni és akkor Szerbia, és a délvidéki magyarság se szenvedne az illegális migrációtól. Készek vagyunk arra, hogy akár magyar határvédő, határvadász egységek is védjék a szerb déli határt, de ez csak akkor megy, ha a szerbek ebbe belemennek. Szerbia most azért sem képviseli az erőteljes határvédelmet, mert azt Brüsszel szankcionálja, és ez nehezíti a csatlakozásukat az Unióhoz.
 
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 30-án. MTI/Illyés Tibor
 
m.a.