Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A nagy és erős országok ne a mi bőrünkre hozzanak politikai döntéseket

A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében, amelyet annak alkalmából tett közzé, hogy New Yorkban összeül az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciája.

Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, az Atomsorompó Szerződés ötvenkét esztendővel ezelőtt, 1970-ben lépett hatályba azért, hogy megakadályozzák a nukleáris fegyverek további elterjedését. A szerződés letéteményesei az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. A szerződés szerint az atomhatalmak tárgyalásokat folytatnak egymással a nukleáris leszerelés érdekében és nem adnak át nukleáris fegyvereket más országoknak.
 
Az Ukrajnában zajló háború miatt azonban gyakorlatilag megszűnt a politikai egyeztetés az atomhatalmak között, ami nagyon nagy baj a jelenlegi helyzetben - írta a miniszter.
 
Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "sokáig hittük, reméltük, hogy a tömegpusztító fegyverek alkalmazása már soha többé nem lesz témája a nemzetközi politikának, de az Ukrajnában zajló háború sajnos új megvilágításba helyezte ezt a reménykedést".
 
A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet, legalább a stratégiai biztonsági kérdésekben - hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy hétfőn ebben az ügyben ül össze New Yorkban, az ENSZ székházában az Atomsorompó Szerződés Felülvizsgálati Konferenciája.
 
Szijjártó Péter kiemelte, "mi, akik a háború szomszédságában élünk, azt várjuk el az - esetenként földrajzilag távolabb lévő - nagy és erős országoktól, hogy ne a mi bőrünkre hozzanak geopolitikai döntéseket. Mielőbb békét akarunk, onnali tűzszünetet és béketárgyalásokat".
 
Mindaddig, amíg nem lesz béke, nap mint nap nőni fog az eszkalálódás és az eddigieknél is pusztítóbb fegyverek bevetésének veszélye, ezek következményeit pedig egyelőre felmérni sem lehet - írta a miniszter.
 
Véleménye szerint ismételten meg kell erősíteni az 1985-ös genfi nyilatkozatot, amely szerint "az atomháborút nem lehet megnyerni, ezért soha nem szabad megvívni".
 
MTI
(2022.08.01.)