Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Putyin: Európa hálás lehet Erdogannak az orosz gáztranzitért

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodott pénteki szocsi találkozójukon a török–orosz együttműködés fokozásában és abban, hogy Ankara a vásárolt orosz földgáz egy részéért rubelben fizet ezután. A két elnöknek a találkozó után kiadott közös közleménye szerint az együttműködést a közlekedés, a mezőgazdaság, a pénzügy és az építőipar területén növelik.

A találkozó elején az orosz vezető a Török Áramlatot az Európának egyik legfontosabb Oroszországból származó gázellátási artériának nevezte, amiért a térségbeli partnerek hálásak lehetnek Ankarának – írja a találkozóról a RIA Novosztyi.
 
Putyin megköszönte Erdogannak, hogy Törökország közvetített az ukrán gabonaszállítmányok elindításáról szóló megállapodás megkötésében, abban, hogy az exportra szánt orosz élelmiszer és műtrágya eljut a világpiacra, valamint abban, hogy Törökország stabil szállítási útvonalat biztosít az Európába irányuló orosz gáznak.
 
Ukrajna, Oroszország és az ENSZ júliusban Isztambulban állapodott meg abban, hogy az ukrán gabonával teli hajók milyen feltételekkel indulhatnak el ismét a fekete-tengeri kikötőkből.
 
A két elnök a közös közleményben hangsúlyozta az erről szóló isztambuli megállapodások teljes körű végrehajtásának fontosságát.
 
Az ENSZ külön megállapodást kötött Moszkvával arról, hogy elősegíti áruinak exportját a világba. 
 
Alekszandr Novak orosz kormányfőhelyettes a négyórás megbeszélés után újságíróknak elmondta: Törökország vállalta, hogy az általa vásárolt orosz gáznak egy részéért rubelben fizet.
 
A török elnökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Szocsiban 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/AP/Török elnökség)
Forrás: haon.hu
(2022.08.06.)