Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A britek radioaktív elemekkel szennyezett gázt exportálnak az EU-ba – írja a Financial Times

Az uniós energetikai vállalatok arra panaszkodtak, hogy az EU-ba irányuló exportra Nagy-Britanniában feldolgozott cseppfolyósított földgáz mérgező és veszélyes szennyezőanyagokat tartalmaz, és sürgetik Londont, hogy orvosolja a helyzetet – jelentette a Financial Times.

Az Egyesült Királyság nagy mennyiségű, főként az Egyesült Államokból és Katarból származó cseppfolyósított földgázt dolgoz fel, majd tenger alatti csővezetékeken keresztül Belgiumba és Hollandiába exportálja a gázt. Mivel az uniós országok az oroszországi szállítások csökkenése közepette igyekeznek feltölteni gáztárolóikat, az Egyesült Királyság létfontosságú alternatív forrássá vált.
 
A jelentés szerint azonban több energiaipari vállalat is azt állította, hogy az elmúlt hónapokban a brit terminálokra szállított gáz gyakran radioaktív elemekkel volt szennyezett. A megállapításokról beszámoló vállalatok között van a belga infrastrukturális óriás Fluxys, a német Securing Energy for Europe (korábban Gazprom Germania) és a francia EDF. Közösen sürgették a brit National Gridet, hogy sürgősen tegyen lépéseket a probléma orvoslására.
 
A National Grid állítólag nemrégiben kérelmet nyújtott be az Ofgem brit energiaügyi szabályozó hatósághoz, hogy ideiglenesen növelje a Hollandiába vezető vezetéken keresztül a kontinentális Európába irányuló gázexport mennyiségét.
 
Az Interconnector Limited, amely az Egyesült Királyság és Belgium közötti gázvezetéket üzemelteti, azonban azt mondta, hogy meglepte a terv, mivel idén az ellátások folyamatosan szennyezettek voltak, és két alkalommal le is állították a vezetéket javítás miatt.
 
A National Grid kérelmének vizsgálatával megbízott szakértői testületnek küldött nyilatkozatában az Interconnector Limited azt mondta, hogy a gáz “veszélyes, mérgező, radioaktív és piroforos” anyagokkal van tele. A vállalat szerint az ilyen minőségű gázmennyiségek bármilyen növekedése “súlyosbítaná” a problémákat, “ami a határokon átnyúló áramlások megszakadásának fokozott kockázatához vezetne, veszélyeztetve mind az európai, mind a brit ellátásbiztonságot”.
 
A francia EDF hasonló panaszoknak adott hangot, és kijelentette, hogy a helyzet károsítja “az összekapcsolt Brit-EU gázpiac hatékonyságát és eredményességét”.
 
Energiaipari források a hírportálnak elmondták, hogy a gázáramban lévő bizonyos mennyiségű szennyeződés, amelyet néha “pornak” neveznek, normális. Szerintük azonban a por mennyisége az elmúlt négy hónapban “soha nem látott mennyiségre” nőtt.
 
A National Grid ugyanakkor közölte, hogy a por jelenléte a brit nemzeti gázszállító rendszerben “történelmi és ismert probléma”, és megjegyezte, hogy a csővezetékek fokozott karbantartása “nem váratlan”, tekintettel arra, hogy “a kontinensre irányuló gázáramlás sokkal nagyobb, mint ami egy átlagos nyáron megfigyelhető, mivel fontos szerepet játszunk az EU gázellátásának támogatásában”.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.08.10.)