Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Gulyás Gergely szégyenteljesnek tartja a balliberális EP-képviselők viselkedését

Szégyenteljes, hogy a magyar baloldal képviselői, miközben havi nettó ötmillió forintot keresnek, azon dolgoznak az Európai Parlamentben, hogy ne lehessenek fejlesztések az egészségügyben, és hogy ne kapjuk meg a nekünk járó pénzeket, amiből a pedagógusbéremelést tudná véghez vinni a kormány – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 23-ai Kományinfón.


Energia
 
Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított - jelentette ki Gulyás Gergely. Kiemelte: a jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. A miniszter elmondta azt is: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását.
 
A miniszter elmondta: a kormány ma ülésén áttekintették az energiaellátás helyzetét is. A háború és a szankciók miatt újra és újra meg kell győződni arról, hogy az energiaellátás biztonsága fennáll-e. Magyarországon a fogyasztási igényeket ki lehet elégíteni és folyamatos tárgyalások zajlanak a stratégiai tartalékok képezéséről is. Az energiaárak drasztikusan megnövekedtek, de az átlagfogyasztási mindenki számára kedvezményes árat biztosít a kormány.
A villamos energia tekintetében nincsenek kérdések, de a gáz tekintetében a különböző minőségű földgáz fűtőértéke nem ugyanannyi.
 
A miniszter elmondta: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását. Az 1729 köbméternyi mennyiséget mindenkinek a rezsicsökkentett áron kell kapnia, ezért a fűtőérték alapján is megállapítottak egy limitet, ami 63 645 MJ. Korábban az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, most azonban még a legkisebb fűtőértékű gáz tekintetében is felhasználható az 1729 köbméternyi mennyiséggel azonos fűtőértékű gáz.
 
A kormány ezt a rendeletet elfogadta és várhatóan ma meg is fog jelenni.
 
Az Európai Bizottsággal több tekintetben folytat tárgyalásokat a kormány. A kondicionalitási eljárásban a kormánynak tegnap éjféli volt lehetősége választ adni a bizottság számára. A miniszter szerint a kormány válaszában minden pontban sikerült kompromisszumra jutni, ha pedig az eljárás lezárul, akkor a helyreállítási alapról szóló és a költségvetési megállapodás is aláírható.
 
Gáztározók
 
Gulyás Gergely kiemelte, hogy nem a százalékos mennyiség a lényeg, a hazai gáztározókban 3,8 milliárd köbméternyi gáz van, ez ország ellátásához most 76 téli napra elegendő, ha lakossági és az ipari felhasználást is igénybe vesszük. A töltöttség egyébként 60,6 százalék, azonban ennek a jelentősége másodlagos, mert a tárolókapacitások nagyon eltérőek az egyes európai országokban.
 
OMSZ
 
Gulyás Gergely elmondta, az OMSZ két vezetőjének felmentése akkor is megtörtént volna, ha a szervezet nem ad téves előrejelzést az augusztus 20-ai tűzijáték időpontjára vonatkozólag. A miniszter elmondta, már korábban is történtek olyan hibák, amelyek indokolttá tették a felmentéseket. Hangsúlyozta: a kormány teljes mértékben egyetért Palkovics László szakminiszter döntésével az OMSZ vezetőinek elbocsátásával kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter visszautasította, hogy politikai nyomást gyakoroltak volna az OMSZ-re bármikor is.
 
Nyugdíjprémium
 
A nyugdíjprémiummal kapcsolatban kifejtette, miután 3,5 százalék fölött lesz a GDP-növekedés, ezért az előző évekhez hasonló nyugdíj- kiegészítéssel lehet számolni idén is.
 
Uniós források
 
Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Bizottságnak visszaküldött válaszlevéllel együtt számtalan törvénymódosításra tettek javaslatot. Ezeket várhatóan október végéig fogadhatja el majd a parlament.
 
Szégyenteljesnek tartja, hogy a baloldali képviselők – akik havonta 5 millió forintot keresnek – azon dolgoznak az Európai Parlamentben, hogy ne lehessenek fejlesztések az egészségügyben, és hogy ne kapjuk meg a nekünk járó pénzeket, amiből a pedagógusbéremelést tudná véghez vinni a kormány.
Ezeknek a politikusoknak is azon kellene dolgozniuk, hogy megkapjuk ezeket a forrásokat – tette hozzá a miniszter.
 
A kormány az Európai Bizottságnak küldött levelével kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány érdekelt abban, hogy olyan intézményrendszert hozzon létre, amely az Európai Bizottság véleménye szerint is garantálja, hogy az itt uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyak, gyorsak és mindenféle befolyástól mentesek legyenek.
 
Az eddigi nézetkülönbségek abból adódtak a Bizottság és a kormány között a miniszter szerint, hogy ezek a garanciák javarészt eddig is adottak voltak, aláhúzta: semmi nem indokolja a Magyarországgal szembeni szigort.
 
Gulyás Gergely az uniós forrásokkal kapcsolatos további kérdésre elmondta, hogy a Bizottságnak 30 napon belül kell értékelnie a magyar választ. A kormány optimista, hiszen olyan megoldást tudtak eszközölni, ami a Bizottság számára is elfogadható.
 
A pedagógusok béremelésével kapcsolatban elmondta, hogy a kormány egész augusztusban azon dolgozott, hogy a lehető leggyorsabban és leghamarabb kiegyezzen az Európai Bizottsággal, hogy minél hamarabb megkapjuk azokat a forrásokat, amin keresztül jelentős mértékű pedagógusbéremelés valósulhat meg.
 
Eközben, akiket Tanítanék Mozgalom politikailag támogat, azért tesznek meg mindent, hogy egyetlen egy fillérhez se jusson a magyar pedagógusoknak és a magyar egészségügynek, és egyáltalán az ország ne jusson azokhoz az európai uniós pénzekhez, amik megilletnek bennünket.
 
A miniszter azt is kijelentette: fel sem merült, hogy Magyarország az Európai Ügyészséghez csatlakozzon.
 
Vodafone
 
A Vodafone felvásárlásával kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy 2010-ben a kormány célkitűzése az volt, hogy az energiaszektorban, a bankszektorban, a kiskereskedelemben, a médiában és a távközlés területén valósítsa meg azt, hogy legalább felerészben, de lehetőleg többségében magyar tulajdon legyen. Ez lehet magán vagy állami is. A miniszter elmondta, hogy eddig három területen sikerült ezt a célt elérni, „most nagy lépést tettünk, hogy a negyediken is sikerüljön”.
 
Építőipar
 
Gulyás Gergely az építőipar állapotáról is beszélt a Kormányinfón. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az állami beruházás az építés területén körülbelül 20 százalék volt. Majd hozzátett, hogy az elkezdett építéseket kivétel nélkül be fogják fejezni, ez pedig egy lassú folyamat lesz. A következő hónapokban a szigetelés és a házfelújítás lényegesen nagyobb figyelmet fog kapni. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az építőipart tovább segíti az 5% áfa is. A piaci megrendelések területén komoly növekedés várható a miniszter értékelése szerint.
 
Határvédelem
 
A déli határon egyre kritikusabb a helyzet, ezért a kormány elindított a határvadászok toborzását. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy szeptemberben 2200 határvadász teszi le az esküt, és a számuk a jövő év elejére egészül ki 4 ezer főre.
 
 
Forrás: mti.hu, hirado.hu, magyarnemzet.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. augusztus 23-án. MTI/Bruzák Noémi