Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Kárpát-medencében Sakkozó Magyarok Találkozója

A Lakiteleki Népfőiskola Hungarikum Liget Kölcsey Házában augusztus 8-13. között huszonhatodik alkalommal gyűltek össze a sakkjáték szerelmesei öt országból, köztük négyen mindig itt voltak.

Bicskei Mihály és Farkas Tibor Magyarkanizsáról, Donkó Mátyás Kecskemétről és Szatmáry-Révai József Munkácsról. A rendezvény legfőbb célja a magyarság összetartozásának ápolása, melyet most is sikerült teljesíteni. Ehhez- és a versenyzés mellett a szabadidő eltöltéséhez is a minden igényt kielégítő környezet biztosítva volt.
 
A megnyitón Demeter Péter, a záróünnepségen Gulyás Réka, a verseny folyamán a fővédnök, Lezsák Sándor köszöntötte résztvevőket.
 
A felnőttek nemzetközi minősítő versenye rendkivül szoros eredménnyel zárult. Hatan azonos (5-5) ponttal végeztek az élen. A sorrend: Sági Bence (Dunakeszi), Orsó Miklós (m) (Budapest), Keresztes Richárd (f) (Kecskemét), Dolník Attila (Bátorkeszi), Farkas Tibor (m) (Magyarkanizsa), Kósa Jenő (Ómoravica). A bajnok neve, aki három korábbi győztest utasított maga mőgé, először kerül fel az örökös vándorserlegre.
 
A villám-verseny 43 résztvevővel „ÉLŐ-pontra ment”, a dobogóra az anyországbeliek állhattak. A négy holtversenyes azonos pontot gyűjtött: Soós Árpád (m) Kecskemét, Dőry Jenő (m) Budapest, Sági Bence Dunakeszi, Volosin Vladimir (f) Szentes (7-7), őket szorosan követte Nagy József (a) Csongrád 6,5- és Ilonczai Levente-Dávid Szatmárnémeti 6 ponttal. MJ: (a=Aréna-, m=Nemzetközi-, f=Fide mester).
 
A versenyengedély-nélküliek (nem mindenki „amatőr”) bajnokságán tizenöten ültek asztalhoz. A díjazottak: Lukács Eszter (Bátorkeszi) 4-, Csikós Attila (Magyarkanizsa)-, Megadja Veronika (Zenta)-, Kósa Erzsébet (Ómoravica) 3,5-3,5 ponttal.
 
Az Ifjúsági- és Gyermek bajnokság 16 játékosból állt, akik összevont svájci versenyen vettek részt. Lányok: Molnár Lídia Emilia (Budapest) 5-, Buzder-Lantos Anna 2.5-, és Buzder-Lantos Sára (Csongrád) 2 pont. Fiúk: Török Vilmos (Miskolc) 4-, Szántai Milán (Csongrád)- és Török Balázs (Miskolc) 3-3 pont. A legkisebbek: Bárczi Barnabás-, és Dolník Dániel (Bátorkesziek) 0.5-0,5 pont.
 
A Csapatversenyen mind a 12 induló 4-4 fővel küzdött. A dobogósok: Csongrád 36-, (Bátor)Keszi 27,5-, Kecskemét (Csukerda) (Bács-m) 27 pont. További Bács-megyeiek: Kecskemét (TLSE) 26,5-, Kalocsa 25,5-, Kecskemét (TLSE Ifi) 10,5.
 
Az eredményhirdetésen számos különdíj is gazdára talált, a teljesség igénye nélkül: Pataricza Attila (Magyarkanizsa) Élő-nélküli, Simonyi Zoltán (Zenta) nyugdíjas, Bárczi Tibor (Bátorkeszi) felvidéki, Ilonczai Levente-Dávid (Szatmárnémeti) erdélyi, Varjas Sándor (Bácskossuthfalva) vajdasági-, Keresztes Márk kecskeméti-, Tóth Kálmán (Tatabánya) első-résztvevő.
 
A díjazottak plakettet-, serleget-, könyv- és tárgyjutalmat vihettek haza.
 
A Záróünnepségen bejelentették, hogy a találkozónak lesz folytatása, melyet tapsvihar fogadott. A Szózat eléneklése és azt követően a szokásos közös csoportkép elkészitése után „jövőre veletek ugyanitt” köszönéssel búcsúztak egymástól a résztvevők.
 
(infokiskunfelegyhaza.hu, 2022.08.23.)