Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Páneurópai piknik és határnyitás 1989-ben - RETÖRKI

A rendszerváltást megelőző, egymást generáló események egyik csúcspontja 1989 nyarán volt, amikor megnyílt az osztrák-magyar határ a kommunista blokkot elhagyni szándékozó kelet-német turisták előtt, miközben az NDK politikai vezetése tehetetlenül figyelte, hogy polgárai tömegesen menekülnek a magyar pártvezetés támogatásával Nyugatra.

A páneurópai piknik kapcsán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársának, Orosz Tímea írását ajánljuk a 33. évfordulón.

Az események előzménye, hogy 1989. május 2-án értesült róla a nyilvánosság, hogy megkezdődik az osztrák-magyar határon húzódó vasfüggöny lebontása, ami reményt adott arra, hogy a csatlós országok polgárai akadálytalanul megindulhatnak nyugat felé, egy jobb élet reményében. A magyar határőrség azonban egészen augusztusig feltartóztatta és visszafordította az akkor még határsértőnek számító menekülteket.
 
1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett szerveztek meg végül egy békedemonstrációt, az úgynevezett Páneurópai pikniket, amely alkalomból ideiglenesen megnyitották az osztrák-magyar határt, és így több száz, ekkor már akár hónapok óta Magyarországon ugrásra készen várakozó keletnémet állampolgár jutott át Ausztriába. Az ellenzéki kezdeményezés fővédnöke Pozsgay Imre és Habsburg Ottó volt.
 
A Páneurópai Pikniket követően titkos magyar-nyugatnémet tárgyalások kezdődtek, amelyen Helmut Kohl, nyugatnémet kancellár és Németh Miklós, magyar miniszterelnök, valamint a két külügyminiszter vett részt. A tárgyalások eredményeképpen 1989. szeptember 11-én hivatalosan is megnyitották az osztrák-magyar határt, és megtörtént a keletnémetek Magyarországról történő evakuálása. Mindössze néhány nap alatt több mint 12 ezer NDK-állampolgár hagyta el Magyarországot és távozott Ausztrián át az NSZK-ba. Az év végéig pedig megközelítőleg 70 ezer keletnémet keresett ilyen módon szebb jövőt a Lajtán túl.
 
A többi csatlós ország vezetése ekkor még felháborodottan tiltakozott az intézkedések ellen, a nyugati sajtó azonban már ekkor a szocialista blokk lassú bomlásáról írt és elismeréssel tekintett a magyar politikai vezetés bátor döntéseire.
 
Az augusztusi események végül a német egyesüléshez vezető első nagy lépésként vonultak be a világtörténelembe.
 
Felhasznált irodalom:
 
https://www.paneuropaipiknik.hu/hu/tortenelmi-hatter
 
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/TenyekKonyve-tenyek-konyve-1/1990-7B2E/az-ev-198889-7B45/hirsztorik-7D8A/ndk-bol-az-nszk-ba-7DD2/



 
Forrás: retorki.hu/olvasoszoba

 
Fotón: paneuropaipiknik.hu (Médiatár)
Az átkelők egy csoportja
 
(2022.08.20.)