Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát.
 
Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.
 
A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki "harcol Európa lelkéért", és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
 
Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. "Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység - benne az ortodoxia - nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni" - fogalmazott a miniszterelnök.
 
Szent Száva (1174-1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.
 
MTI
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Porfirije szerb ortodox pátriárka (k) átadja a Szent Száva Érdemrend arany fokozata kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöknek (b) a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
(2022.09.05.)