Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Szerkesztőségünk kérdései a szeptember 8-ai Kormányinfón:
 
1.Főleg a délről érkező migrációs nyomás miatt lenne lényeges számunkra Szerbia EU-tagsága. De nem növeli Szerbiában az euroszkepticizmust az, hogy a francia és a német államfő egy levélben Vucsics elnököt felszólítja arra, hogy mit kell tennie Koszovó kapcsán? Még nem tagok, de már működik a belügyekbe való beleszólás. Nem úgy tűnik, mintha direkt el akarnák venni a szerbek kedvét a belépéstől?
 
2. A nemzetközi jogban mikor válik valakiből hadviselő fél? A karpat.in.ua magyar nyelvű ukrán honlap arról számolt be, hogy Prágában az európai uniós országok védelmi miniszterei támogatták egy kiképzőközpont létrehozását az ukrán hadsereg számára, sőt Szlovákia már jelentkezett is egy ilyen misszió helyszínéül. Egy ilyen kiképzőközpont létesítése mekkora biztonsági kockázattal jár?
 
3.A felvidéki magyarok pontosan tudják, milyen kollektív bűnösként élni hosszú évtizedeken keresztül. Most ugyanez zajlik, csak éppen egy sokkal népesebb nemzettel, az oroszokkal. Vajon mitől veszélyesebb egy orosz turista az EU-ban, mint egy illegális migráns? Arról még nem hallottunk, hogy egy orosz turista az unió valamelyik államában robbantgatott volna, lányokat erőszakolt meg. Ők hozzák a pénzt, az illegális migránsokra meg költeni kell.
 
4. Budapesten teljesen lebénult az autós közlekedés és a felszíni tömegközlekedés, miután a Karácsony Gergely vezette főváros több nagyberuházást is egyszerre indított el. Erre az ellenzék szerint dugódíj és a klímabérlet lenne a megoldás. Tud-e valamit tenni a kormány annak érdekében, hogy a fővárosban araszoló autósoknak a jövőben – ez is sok , de –csak idejükkel kelljen fizetniük?
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
1.Amit az EU a bővítés ügyében tesz, különösen Szerbiával szemben, valóban egy próbálkozás arra, hogy mindenkitől elvegye a kedvét az uniós tagságtól. Mi azért támogattuk az uniós tagságot, mert a közös piacnak számtalan az előnye. Európa pedig szerintünk legalább annyira érdekelt Szerbia EU-s csatlakozásában, mint amennyire Szerbia érdekelt az integrációban. Az ön által felvetett levél, és az ahhoz hasonló kinyilatkoztatások ahhoz járulnak hozzá, hogy az uniós bürokráciát még a csatlakozás előtt megutálják az EU-ba belépni óhajtó országok.
 
2.Létezik olyan kezdeményezés, amely kiképzőközpont létrehozását szeretné megvalósítani az EU-n belül, de nem az ukrán hadsereg, hanem a közös európai haderő számára. Lényeges, hogy amíg nincs békemegállapodás semmilyen akciót ukrán területen NATO tagállam ne folytasson.
 
3.A felvetése sajátos, de igaza van. Én sem értem, hogyan lehet faji alapon oroszokat kitiltani Európából. Értelmetlen az a felvetés, hogy az oroszok faji alapon, ne kapjanak vízumot az EU-s országokban.
 
4. A főváros előidézett egy közlekedési káoszt, ezért emeli a fővárosi városvezetés a parkolási díjakat.
 

m.a.
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. szeptember 8-án. MTI/Máthé Zoltán