Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Keleti nyitás táborok kazak közmondásokkal

Augusztus 22. és 28. között rendezték meg Lakiteleken a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti táborokat.

Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója több mint egy évtizede hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát. Vallja, nemcsak megismerni kell a földrajzi értelemben távoli országokat, hanem a kapcsolatokat is meg kell erősíteni. Kifejtette: Magyarország kötődése az ázsiai népekhez számos feladatot is jelent, ezért minden esztendőben műfordító tábort szerveznek. Kilenc éve a sajtóval közölte, hogy Magyarország kötődése az ázsiai népekhez számos feladatot is jelent, ezért műfordító tábort szerveznek. A tervből valóság lett.
 
Az idei programokon olyan 35 év alatti fiatalok vettek részt, akik szívesen megismerkedtek a kazah és a koreai kultúrával, művelődéstörténettel, illetve a mongol és az orosz nyelv alapjaival.
 
A 60 fős tábor résztvevői a szemináriumi foglalkozásokon megtanulták a szövegek magyarra fordításának elméletét és gyakorlatát.
 
Amint Lezsák Sándor az már korábban bejelentette a Kurultáj budapesti sajtótájékoztatóján, a Keleti Nyitás táborban sor került Buda Ferenc: 550 Kazak szólás és közmondás című kötetének bemutatójára, mely Mándoky Kongur István halálának 30. évfordulója alkalmából jelent meg. Mándoky Kongur István kiváló turkológusunkat, a kun nyelvemlékek egyik legkiválóbb hazai gyűjtőjeként és kutatójaként tisztelhettük. Irodalmi szépséggel beszélt kazakul és törökül és számos kaukázusi nyelven is.
 
A lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában megjelent kötetet az elhunyt kutató hagyatékban maradt fényképeivel illusztrálták. A könyvet Körmendi Lajos Mándoky Kongur István emlékére írt Búcsúvers című költeménye zárja.
 
sz.
(2022.09.07.)