Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Felavatták a monoki Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélét

Koncz Zsófia államtitkár: a jelenlegi nemzetközi politikai vitáink alapját ugyanazok a problémák képezik, melyekkel Kossuth és a márciusi ifjak is szembe találták magukat.

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából pénteken felavatták a Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélét Monokon.
 
Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára az avató ünnepségen kiemelte: 173 évvel a szabadságharc leverése és 155 évvel a kiegyezés után ugyan más környezetben, de nekünk magyaroknak ugyanúgy küzdenünk kell a szabadságért, a függetlenségünkért. A jelenlegi nemzetközi politikai vitáink alapját ugyanazok a problémák képezik, melyekkel Kossuth és a márciusi ifjak is szembe találták magukat - mutatott rá az államtitkár.
 
"Magyarország függetlensége és az önrendelkezésünk ma is a tét" - emelte ki Koncz Zsófia, hozzátéve: "ha a magunk helyén, családunkban, településünkön, munkahelyünkön, közösségeinkben megcselekedtük, amit megkövetelt a haza, akkor valóra válhatnak Kossuth Lajos szavai: Magyarországot a pokol kapui sem fogják megdönteni".
 
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte, hogy Kossuth Lajos élete szimbolikusan kapcsolódik a Nemzeti Múzeumhoz: ugyanabban az évben, 1802-ben született, amikor megalapították az intézményt. Később az intézmény az 1848-as forradalom és szabadságharc egyik bölcsője volt, ahonnan elindultak azok az események, melyek Kossuthot a magyar politika középpontjába emelték. 1894-ben pedig, amikor hazaszállították a hamvait, a Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel.
 
L. Simon László kiemelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet elmúltával egy új és nagyszerű Kossuth-kiállítást fognak berendezni a monoki emlékházban.
 
Mihályi Máté, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) általános főigazgató-helyettese felidézte, hogy Kossuth Lajos monoki szülőházát, ma emlékházát jelentősége miatt nyilvánította történelmi emlékhellyé a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára a kormány.
 
Mihályi Máté emlékeztetett arra, hogy a történelmi és nemzeti emlékhelyek a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolódó szimbolikus vagy valóságos terek. Jelenleg 21 nemzeti és 60 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges emlékoszlopok, sztélék jelölnek.
 
A főigazgató-helyettes hozzátette: amilyen szerény Kossuth Lajos szülőháza, olyan díszes és monumentális a Fiumei úti sírkertben található mauzóleuma, amely a legnagyobb hazai funerális építmény. A két épület közötti különbség jól mutatja az általa bejárt utat, azt a teljesítményt, amelyet élete 92 éve alatt elért.
 
 
Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára beszédet mond a Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélé felavatásán és az ezzel egybekötött, Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára emlékező ünnepségen Monokon 2022. szeptember 16-án. MTI/Vajda János
(2022.09.17
.)