Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Zelenszkij ukrán katonákat akar műtrágyára cserélni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak akkor engedélyezi, hogy Oroszország ismét ammóniaexportot szállítson Ukrajnán keresztül, enyhítve ezzel a globális műtrágyahiányt, ha Moszkva szabadon engedi az ukrán hadifoglyokat – mondta pénteken a Reutersnek.

“Ellenzem, hogy az Oroszországi Föderáció ammóniát szállítson a területünkön keresztül. Csak a foglyainkért cserébe engedném ezt meg” – mondta Zelenszkij a hírügynökségnek.
“EZT AJÁNLOTTAM FEL AZ ENSZ-NEK”.
 
A Kreml gyorsan elutasította az ajánlatot.
 
“Az emberek és az ammónia ugyanaz a dolog lenne?” – reagált Dmitrij Peszkov szóvivő a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
 
Bár Zelenszkij azt állította, hogy Ukrajna több száz orosz katonát ejtett foglyul a legutóbbi harkovi ellentámadás során, elismerte, hogy Oroszország több ukrán hadifoglyot tart fogva.
 
Az ENSZ azt javasolta, hogy az orosz műtrágyagyártó Uralchem szivattyúzza az ammóniagázt csővezetéken az ukrán határig, ahol azt a Trammo, egy amerikai székhelyű árutőzsdei kereskedő megvásárolhatná azt.
 
A csővezeték évente akár 2,5 millió tonna ammóniát is képes lenne a Volga vidékéről a Fekete-tengeren fekvő Juzsnyij kikötőjébe szivattyúzni. A kikötő azonban az orosz katonai offenzíva februári kezdete óta zárva van.
 
Az ammónia a nitrátműtrágya létfontosságú összetevője, és a kínálat hiánya azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a globális élelmiszerválságot, amelyet a konfliktus már amúgy is súlyosbít, mivel a világ búza termelésének nagy része Ukrajnából és Oroszországból származik.
 
 
Az orosz műtrágyaipar szerint az európai ammóniagyárak 70%-a csökkentette vagy leállította a termelést az elmúlt hónapokban a rekordmagas energiaárak miatt.
 
Oroszország, Ukrajna és Törökország júliusban az ENSZ közvetítésével megállapodást írt alá arról, hogy a hiány enyhítése érdekében újraindítják a gabonaexportot Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből. Oroszország ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia azonban nemrégiben a nyugati szankciókat okolta a gabona- és műtrágyaszállítmányok hátráltatásáért.
 
Képmutatással vádolta az EU tisztviselőit, amiért blokkolják az Afrikába, Ázsiába és Latin-Amerikába irányuló orosz szállítmányokat, miközben lehetővé teszik, hogy a kritikus fontosságú nyersanyagok eljussanak az unió saját kikötőibe. Az ukrán kikötőket elhagyó 136 gabonát szállító hajóból mindössze hat ment az élelmiszerválsággal küzdő legszegényebb országokba.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2022.09.18.)