Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Tamási Áron születésének 125. évfordulóját ünnepelték Farkaslakán

A hétvégi, Hargita megyei rendezvénysorozat gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket: könyvbemutatók, kiállítások és előadások formájában emlékeztek a falu szülöttjére. Vasárnap az író szülőházánál zajlott a megemlékezés.

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere beszédében Tamási Áron nemzeti érzést megerősítő erejét emelte ki, amelyet határokon átívelőnek nevezett, s mint fogalmazott, az elődöktől örökölt értékeket úgy kell átadni a gyermekeknek, hogy ők majd tovább tudják hagyományozni azokat. A vasárnap kora délutáni emlékünnepséget az író családi házának udvarán tartották.
 
Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője rávilágított arra, hogy a hely még őrzi Tamási jelenlétét a gerendákban, fákban, kavicsokban.
 
Isten kiemelte ebből a világból, a szántást és vetést másra bízta, őt a nagyvilágban irányította, más minőségű feladatot szánt neki. Elküldte a nagyvilágba, hogy hazaküldje nekünk Ábelt, adja kicsi Mókát, hogy tudassa velünk, Józsiás mégis legyőzi az ördögöt, és hogy tudassa velünk, hogy Tündérországra vigyázni kell. Tündérország nem csak Székelyföld, de Tündérország az egész Kárpát-medence – fogalmazott az egyesület képviselője.
 
Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is felszólalt az eseményen, rámutatva, hogy „egy közösség kibontakozását és a közösségi gondolkodás megújulását ismerhetjük meg Tamási Áron írásából. Ennek a közösségnek, s egyúttal minden közösségnek a hétköznapi igényeken felül azonban törekedni kell valami többre is. Tamási Áron úgy fogalmazott, hogy »a test gondja után a lelket is művelni kell«. Az ember lelkének a műveléséhez pedig a történetbeli közösség iskolát és templomot biztosít magának, azaz megszervezi a tudás és a hit intézményeit.”
 
Mint Potápi fogalmazott, az emlékév keretében szépen megmutatkozott az, amit az író egész életében hirdetett: a magyarság összetartozása a nemzeti egységben.
 
Magyarország kormánya pedig régóta a magyarság összetartozását hangsúlyozza. „Magyarország kormánya részéről a nemzetpolitikában régóta hirdetjük, hogy a helyi közösségeknek szülőföldön való boldogulása elsődleges jelentőségű. Ehhez szükség van egy erős intézményrendszerre, amely a bölcsődétől a felsőoktatásig kísérheti a fiatalok életét. A szülőföldön való megmaradás nem lehetséges, ha a jó minőségű magyar nyelvű oktatásért messzire kell utazni, s ezért a család és a helyi közösség a kezdetektől szétszakadozik” – mutatott rá az államtitkár.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2022.09.18.)