Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Lengyel külügy: Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása

Az Európai Bizottság mesterkélt érvekkel támasztja alá a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását Magyarországgal szemben, Brüsszel valódi célja a magyar kormány leváltása – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes egy kedden megjelent interjúban.

Wawrzyk (fotón) a PAP hírügynökségnek nyilatkozott az EB javaslatáról, mely szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részének kifizetését az uniós forrásokkal való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.
 
A PAP hírügynökség kérdésére, hogy szerinte ezek az aggályok megalapozottak-e, Wawrzyk elmondta: a javaslat mögött „biztosan nem az EB által leírt okok állnak”, hiszen a brüsszeli testület nem indít hasonló eljárásokat más tagállamokkal szemben, amelyekben az EB jelentései szerint is valóban komoly korrupciós problémák kísérik az uniós pénzek felhasználását.
 
„Vagyis látjuk, hogy amolyan mesterkélt érvekkel van dolgunk” – jegyezte meg a lengyel diplomata.
 
Arra a kérdésre válaszolva, hogy valójában mi a célja az EB-nek, Wawrzyk leszögezte: „hasonlóan mint a Lengyelországgal szembeni lépések esetében, céljuk a magyar kormány leváltása”. Kifejtette: a bizottságnak „bizonyos kormányok nincsenek ínyére, mert nem osztják az úgynevezett európai főáramlat nézeteit”.
A testület ezért „különféle jogi trükköket alkalmaz” ezeknek a kormányoknak a leváltására törekedve – mondta Wawrzyk, hozzátéve: „ez az eljárás viszont eddig gyakorlatilag eredeménytelen volt”.
 
Arra a kérdésre, hogy Magyarország valóban elveszíti-e az uniós forrásokat, a miniszterhelyettes azt mondta: az EB biztosan törekedni fog arra, hogy elrettentő példát statuáljon azon kormányok felé, amelyek nem követik az ő politikai irányvonalát.
 
Az ilyen megoldásokat viszont Lengyelország „biztosan nem támogathatja” – hangsúlyozta Wawrzyk.
 
Vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosan kijelentette: Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól.
 
Forrás: MTI
(2022.09.20.)