Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A Lakiteleki Találkozóra emlékeztek

„Megpróbáljuk a lehetetlent, hogy elérjük a lehetségest!” – 35 éve volt a Lakiteleki Találkozó – címmel a Batthyányi Lajos Alapítvány és a Rubicon Intézet beszélgetést szervezett kedd este, amelyen Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt kérdezte Kovács Örs.

A budapesti Lónyay–Hatvany-villában tartott rendezvényen a Lakitelki Találkozóra emlékeztek. Pontosan azon a napon, amelyen – 1987-ben, harmincöt éve – Lezsák Sándor költő, tanár házának kertjében 181 értelmiségi részvételével megtartották a népi-nemzeti irányzat első seregszemléjét.
 
Ugyanezen a napon, a kertben felállított sátorban alapították meg a későbbi rendszerváltoztató pártot, a Magyar Demokrata Fórumot, amely aztán az első szabad választások győztese lett. Ezzel Lakitelek a rendszerváltoztatás történetének egyik legfontosabb állomásává vált, Lezsák Sándor pedig a rendszerváltozás megkerülhetetlen kortanúja, a népi-nemzeti eszméket képviselő értelmiségi ellenzék szervezője.
 
A diktatúra felszámolása, az együttműködés felajánlása és egy új mozgalom, később párt létrehozása is innen, Lakitelekről indult.
 
Lezsák Sándor tanár, író, költő, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, országgyűlési képviselő, a lakiteleki találkozó házigazdája a kedd esti nyilvános rendezvényen személyes élményeit elmesélve elevenítette fel a találkozó megrendezésének nehézségeit. És természetesen beszélt a rendszerváltozás korszakának más vezető személyiségeivel meglévő jelenlegi kapcsolatáról. Valamint arról, mit sikerült megvalósítani a lakiteleki nyilatkozatból az eltelt 35 év alatt.
 
A beszélgetés házigazdája Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa volt.
 
Fotón: Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés alelnökét kérdezi Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa
 
MH/Hegedüs Róbert
Forrás: MH
(2022.09.28.)