Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


TÖBB MINT SZÁZ ÉVE MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA IGAZSÁGTALAN BÉKÉT KÖTÖTTEK

MOST HÁBORÚ DÚL SZOMSZÉDUNKBAN. A BÉKE ÚTJÁBAN ÁLLÓ AKADÁLYOK LEBONTÁSÁN KELL DOLGOZNUNK – HANGSÚLYOZTA NOVÁK KATALIN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK AZ ÖTÖDIK PÁRIZSI BÉKEFÓRUMON.


 
Novák Katalin pénteken tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy a békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet.
 
Rámutatott: hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére, a háborús felek nem ismerik fel, hogy a harc nem visz közelebb a békéhez. Nincs elegendő és elszánt akarat a felek közötti közvetítésre, dezinformáció és hangulatkeltés nehezíti a megértést, és ez súlyos károkat okoz – hangsúlyozta, hozzátéve: tudatos provokációk nehezítik a közös megoldás keresését. Putyin orosz elnök európai államok területi követeléseiről beszél, ezzel is próbálja szembeállítani az országokat és mélyíteni az ellentétet – mondta el az államfő.
 
Novák Katalin kiemelte, hogy a hidegháború óta nukleáris fenyegetéssel nézünk szembe, továbbá tisztázatlan terrorista cselekmények állnak a megoldások útjába. Tisztességtelennek nevezte az energiával és az élelmiszer-ellátás megakadályozásával való fenyegetést.
 
A köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy nincs közös stratégiai gondolkodás. Végül a nemzeti kisebbségek elleni feszültségkeltésre és atrocitásokra hívta fel a figyelmet, amelyek a sebeket csak mélyítik, a megértést pedig nehezítik.
 
Emlékeztetett, hogy nemcsak köztársasági elnök, hanem édesanya is, három gyermek édesanyja, így neki is kiemelten fontos a gyermekek jövője.
 
Mindent meg kell tennünk a jövő generációi érdekében, hogy lezárjuk ezt a konfliktust, és visszaállítsuk a békét – hangsúlyozta.
 
Novák Katalin elmondta, hogy Magyarországot képviseli, amely Ukrajnával szomszédos ország, így ez a háború közvetlenül is érint bennünket.
 
Kárpátalján 150 ezer magyar ember él, éppen ezért jól tudjuk, mennyire érzékeny a jelenlegi helyzet. Számunkra is nagyon fontos visszaállítani a békét – hangsúlyozta.
 
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az igazságos béke, elmondta: november 11-e Franciaországban, Európában fontos nap, és Magyarország történelmében is meghatározó. Emlékeztetett: több mint száz éve, a fegyverszünetet követően olyan békét sikerült kötni, ami Magyarország számára nem volt igazságos, hiszen területének kétharmadát elvesztette. Magyar szemszögből ez nem volt igazságos béke – mutatott rá, kiemelve: nehéz meghatározni, hogy pontosan mi is az igazságos béke, ezért elkerülhetetlen, sőt szükséges, hogy minden szempontot figyelembe vegyünk– hangsúlyozta.
 
Forrás: MTI
(2022.11.12.)