Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

GULYÁS GERGELY: DURVÁN SÉRTI AZ EMBERI JOGOKAT, AHOGYAN UKRAJNA BÁNIK A NEMZETI KISEBBSÉGEIVEL, KÖZTÜK A MAGYAROKKAL. AZ EURÓPAI EMBERI JOGI EGYEZMÉNYT IS MEGSÉRTETTÉK. UKRAJNA NEM CSUPÁN AZ EU-TÓL ÁLL NAGYON TÁVOL, HANEM MINDEN OLYAN KÖZÖSSÉGTŐL, AHOL A NEMZETISÉGEK EGYÉNI ÉS KOLLEKTÍV JOGAIT ELISMERIK.


Szerkesztőségünk kérdései a november 16-ai Kormányinfón:
 
1.A legfrissebb hírek szerint megállapították, hogy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországba. November 15-én este és 16-án hajnalban viszont sokan azt hangoztatták, hogy az oroszok támadtak, és arról értekeztek, miként kell Moszkvát megbüntetni. Az ukránok lövöldözhetnek össze-vissza? Nekik szabad, csak az oroszoknak nem?
 
2. Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a napokban letagadta, amit korábban mondtak, hogy azért kell szankcionálni az oroszokat, mert attól vége lesz a háborúnak. Mit gondol erről?
 
3. Már közzétették Ukrajnában azt a törvénytervezetet, amely értelmében teljesen betiltanák a kisebbségek – így a magyarok, lengyelek, románok – anyanyelven történő oktatását függetlenül az iskolák tulajdonformájától – írja az ua-reporter. Mi a válasza erre a magyar külügynek?
 
4. Egyetértenek-e Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel, aki közös tanácskozást kezdeményezett az uniós tagállamok belügyi és külügyminiszterei számára az európai migránsinvázió megállítása érdekében?


 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
1.Miután Lengyelország nem háborút viselő fél, ezért ha a lengyeleket rakétatámadás éri, függetlenül attól, hogy az szándékos volt-e, akkor, ahonnan ez a rakétatámadás indult, annak az országnak kell tetteit megindokolnia. Minden jel arra utal, hogy Ukrajnából lőtték ki a rakétákat, így Kijevnek kell választ adni.
 
2.Brüsszelben nekünk azt mondták, amikor a szankciókat előterjesztették, hogy azzal véget lehet vetni a háborúnak.
 
3.Ukrajna egy megtámadott ország, amivel szolidárisak vagyunk. Viszont durván sérti az emberi jogokat, ahogy Ukrajna bánik a nemzeti kisebbségeivel, köztük a magyarokkal. Az Európai Emberi Jogi Egyezményt is megsértették. Ukrajnának változtatni kell ezen a gyakorlaton. Így nem csak az EU-tól áll nagyon távol, hanem minden olyan közösségtől, ahol ez egyéni és kollektív jogokat a nemzetiségek tekintetében elismerik.
 
4.Abban egyetértünk Tajani miniszterrel, hogy a migráció fontos téma, amelyről az EU-ban magas szinten beszélni kell. Sajnos a 2015-től eltelt bő hét év tapasztalata azt mutatja, hogy eddig jó uniós közös megoldások nem születettek, csak jó tagállami megoldások. Ilyen a déli magyar határvédelem, vagy a hajdani Salvini-féle határvédelem.
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. MTI/Soós Lajos
 
m.a.