Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A SZANKCIÓS POLITIKA EGY LÉPÉS A HÁBORÚ FELÉ

MAGYARORSZÁG A BÉKE NYELVÉN BESZÉL, DE RAJTUNK KÍVÜL SENKI NEM KÖVETI EZT AZ IRÁNYVONALAT

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, "néha el kell engednünk egy-egy dolgot". Ahhoz viszont "ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk".
 
Ezért a szankciók "legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.
 
A kormányfő szerint szerint, ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket egyre erősebb lesz.
 
A miniszterelnök kiemelte:  a szankciós politika egy lépés a háború felé.
 
Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába. Februárban Európa még óvatosan viszonyult a háborúhoz, majd egyre több olyan intézkedést hoztak, amelyekkel részeivé váltak a konfliktusnak.
 
Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat  – tette hozzá.
 
A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, a politika bizonyos esetekben olyan mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, akkor vagy számot vetünk, vagy utóbb a kudarc érzését úgy dolgozzuk fel, hogy máshogyan emlékezünk a történtekre. – Az önbecsapás nem segít, le kell beszélnünk az európai vezetőket arról, hogy gyermekded módon utóbb máshogyan emlékezzenek dolgokra, mint ahogy azok valójában történtek – fogalmazott.
 
A készülő kilencedik szankciós csomagról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország sosem támogatta a szankciókat, és sikerült is elérnünk mentesítéseket.
 
A gazdasági helyzetre térve a kormányfő elmondta: az újabb árstopokkal kapcsolatban ellensúlyozni igen, csökkenteni nem tudják az inflációt. Az EU-s szakcióspolitikájával kapcsolatban úgy fogalmazott: – Magyarország a számára súlyos és azonnali gazdasági hanyatlással járó intézkedések alól ki tudja magát húzni, tudunk mentesítést elérni. Például jön Magyarországra orosz gáz. Ha nem jönne, Magyarország gazdasága leállna – mutatott rá. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte azt is: nem tudjuk kihúzni magunkat a szankcióspolitika általános európai hatásai alól, mint például az infláció. – Az inflációt politikai döntések idézték elő, mint például a szankciók. Ez nem egy közgazdasági folyamat állítja elő. Politikai döntések idézték elő. Ennek a következménye a magas infláció, az energiaválság – tette hozzá.
 
Magyarország azt nem tudja célul kitűzni, hogy érinthetetlen sziget legyen az EU-n belül – mondta. Magyarország azt tudja kitűzni, hogy az elemi érdekeit megvédi, az uniós politika hatásait pedig csökkenti.
 
A kormánynak van egy akcióterve, amelynek része az árstop rendszere, a benzinársapka, a rezsicsökkentés, amellyel minden család havi 180 ezer forint kedvezményt kap – tette hozzá.
 
Mint mondta, két lehetősége van egy kormánynak: az első dolog, hogy nem intézkedik, miután kívülről jön a baj, várja, hogy elmúljon. Vagy megpróbálja elhárítani a bajt. A miniszterelnök szerint ilyenkor aktívnak kell lenni és cselekedni kell.
 
A gazdasági növekedésre vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt, a koronavírus-járvány után gazdasági növekedést tapasztaltunk, a háború azonban negatív hatást hozott magával, ezért látunk csökkenést, de a recesszió az összes európai országot fenyegeti.
 
Magyarország ebből szeretne kimaradni, szeretnénk megőrizni a teljes foglalkoztatottságot, az EU-átlagot meghaladó növekedést, de fontos a nemzetegyesítés, a családok támogatása.
 
A tél közeledtével a kormányfő arról is beszélt, hogy energia szempontjából az idei megoldottnak tekinthető, mivel elegendő energiaforrást tároltak be. Ellátásbiztonsági szempontból fél évre rendben vagyunk, tavasszal viszont a tározókat újra kell tölteni. Ez egész Európa számára kihívás lesz. Mi könnyebb helyzetben vagyunk, mert kiharcoltuk magunknak a mentesítést. Tavasszal – ha a déli áramlat működik – déli irányból fel tudjuk tölteni a tározóinkat. Az árak közben az egekben vannak. Növelni kell a következő években saját erőből, az itthon előállított energia mennyiségét – mondta.
 
A dollárbaloldallal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a titkosszolgálatokért felelős intézmények vezetőinek véleményét meg kell hallgatnia a dokumentumok feloldásával kapcsolatban. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a baloldalt külföldről fizetik. A miniszterelnök szerint ezen a ponton az a kérdés merül fel, hogy mit kértek cserébe az amerikaiak ezért a pénzért.
 
Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés az, hogy honnan rendelték meg a nótát, ki fizette, és mit kellett teljesíteni  – tette hozzá. Egy futballcsapat mezén fel vannak tüntetve a szponzorok, tudom, ki van a csapat mögött. A baloldal ezt a gyakorlatot még nem sajátította el. Ez hiba – zárta gondolatait Orbán Viktor.
 
Forrás: MTI, magyarnemzet.hu
(2022.11.18.)