Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


DURAY MIKLÓS

MOST CSUPÁN KICSINY TÁVOLI EMLÉKEK KERÜLNEK ELŐ. A BOGDÁN EMIL SZERVEZTE TALÁLKOZÓK MEGHITTSÉGE. NÉHÁNY KÖZÖS ÚT SZELLEMES, KELLEMES, RENDEZVÉNY UTÁNI ESTI HANGULATA CSURKA ISTVÁN TÁRSASÁGÁBAN.


Az üldözött. Mindig hegynek föl, Sziszifuszként görgette a sziklákat. „És elvivé őt is a két kaszás" 77. születésnapja után fél évvel, ma december 30-án.
 
El kellene mondani most azoknak, akik keveset hallottak róla, hogy ki volt, de ilyen hirtelen nem lehet, össze kellene szedni, időrendbe sorolni műveit, legalább a legjelentősebbeket. Idézni a Kutyaszorító I. címen megjelent önéletrajzi művéből. Valamint a Kutyaszorító II. címen megjelent első fogvatartásának történetéből. Meg a többi művéből. A magyar ügyek mellett való kiállásairól.
 
Most, halálhírét véve olvasom, hogy francia, német, zsidó, tót származását tartják fontosnak felemlegetni, ami tőlem akár tényszerű is lehet, azonban kijelentem, hogy Duray Miklósnál magyarabb embert nem hiszem, hogy ismertem. Magyarként beszélt, írt, tanított, állt ki a rendszerváltáskor. Losoncon a magyar tannyelvű általános iskolában kezdi tanulmányait, a füleki magyar gimnáziumban érettségizik. A pozsonyi Commenius TTK-n folytat egyetemi tanulmányokat. A termeszéttudományok doktora lesz.
 
1964 óta ismert abszolúte magyar érdekű közéleti tevékenysége.
 
Most csupán kicsiny távoli emlékek kerülnek elő. A Bogdán Emil szervezte találkozók meghittsége. Néhány közös út szellemes, kellemes, rendezvény utáni esti hangulata Csurka István társaságában.
 
Egy edericsi délután, kinn a teraszon, keményen politizálunk. A falu felől fújó szél hirtelen eláll s Miklós megjegyzi: most mintha egy láthatatlan kéz fehér selymet húzna át a Balaton fölött. Horváth Balázs mélyvörös villányi bort tölt. Koccintunk.
 
Nehéz pontosan visszaadni, hogy milyen erő tartott bennünket össze. Akkor is, ha több év telt el két találkozás között. Aki ismerte, szerette és becsülte, tudja kit veszítettünk vele.
 
Isten veled Duray Miklós!
 
Papolczy Gizella