Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


AMERIKA NYER, EURÓPA VESZÍT A HÁBORÚN

AZT GONDOLNI BRÜSSZELBEN, HOGY NÉLKÜLÜK NEM KEL FÖL A NAP, TELJES FÉLREÉRTÉS

Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozói felé - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A miniszterelnök hozzátette, a tegnapi esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes munka, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat. „Gondoskodni fogunk a csütörtök este Budapesten meggyilkolt rendőr családjáról.”
 
Nem lehet még arról nyilatkozni, hogy 2022 a fordulat éve-volt-e, de nem lehet kizárni – vélekedett a miniszterelnök, áttérve az előttünk álló évről szóló témákra. Elmondta: a veszélyek korába léptünk, amit a pandémia kitörésekor még nem láttunk.
 
Utána háború és energiaválság jött, a migráció folyamatosan nő, határainkon a nyomás olyan nagy, mint a 2015-ös invázió idején, a háború elhúzódik, egyre véresebbé válik – sorolta  kormányfő.
 
Azzal kapcsolatban, hogy mit tud ebben a helyzetben kezdeni Magyarország, a miniszterelnök elmondta, két módon lehet a veszélyekhez viszonyulni: az egyik a sündisznómódszer, de ez önveszélyes stratégia is, mert megbénít, megdermeszt.
 
A magyarok számára a legfontosabb, hogy tevékenyen, aktívan reagáljunk a válságra, 2022 azért volt fontos év, mert Magyarország az összes veszélyre aktívan reagált.
 
Védelmi állásokat építünk, válaszolunk, bevezettük a rezsivédelmi alapot, nem azt mondtuk az embereknek, hogy éljék túl, hanem azt, hogy fogjunk össze – fogalmazott. Így jött létre a rezsivédelmi alap is, ami a veszélyre adott tevékeny válasz volt. A kormányfő szerint a 2023-as évben is ezzel a hozzáállással kell kezelni a bajokat.
 
Magyarország nem egyszerűen áthárította a megnövekedett energiaárakat, hanem megvédte a rezsicsökkentett árakat, ezzel minden magyar család kapott havi 181 ezer forintot.
 
Ha nem ezt tettük volna, legalább egymillió család tönkre ment volna Magyarországon – jelezte a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a baloldal rászabadította volna a piaci rezsiárakat az ország lakosságára.
 
A szankciós helyzetről azt mondta a kormányfő: valakinek azt kellene mondania, hogy ezt elszúrtuk.
 
Ha megszűnnének a szankciók, akkor az infláció megfeleződne – húzta alá Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: ő maga Brüsszelben csak fékezni tudja a kártételt, a nagy államok véleményét nem tudja megváltoztatni.
 
A következő időszakban ez a szerencsétlenkedés folytatódik majd a szankciók ügyében – jegyezte meg a miniszterelnök, kiemelve: a precíz német válságkezelésben is megingott a hite.
 
Oda kell menni az energiacégekhez, és az extraprofitjukat el kell venni, de meg kell értetni velük, hogy ez egy átmeneti intézkedéssorozat. Ez a fajta erőpozíció Nyugat-Európában nem áll fenn, nem tudják összegyűjteni a megfelelő összegeket, ezért az európai emberek kárvallottjai az elhibázott szankciós politikának – magyarázta Orbán Viktor. Hozzátette, gazdaságilag biztosan mondható, hogy a létrejött konfliktus legnagyobb vesztese Európa.
 
A héten a bizottság leállította az Erasmus-programok támogatását, azonban az biztos, hogy a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni – szögezte le az ügy kapcsán a miniszterelnök. Elmondta, készüljenek a diákok úgy, ahogy eddig, a magyar költségvetés ki fogja ezt fizeti, hiszen ez egy befektetés a jövőnkbe.
 
Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek, nem fogunk lemondani erről a lehetőségről – nyomatékosította. A kormányfő szerint felmerül a kérdés, hogy miféle emberek a brüsszeli döntéshozók, hiszen micsoda dolog, hogy valaki bosszút áll a másik ember gyerekén, a magyar fiatalokon.
 
A konkrét kifogások a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban szamárságok – véli a miniszterelnök. Nyugat-Európában általános gyakorlat, hogy politikusok ülnek az egyetemek kuratóriumában.
 
Az áll az ügy mögött, hogy Nyugat-Európában kormányváltást akartak, úgy gondolják, a migránsokat is be kell engedni, mi azonban védekezünk ez ellen, hiába akarnak beszorítani minket – fejtette ki. Hozzátette: – Van egy elgondolásuk arról, hogyan kell nevelni a gyerekeket, és azt gondolják, hogy a civil társadalmi mozgalmaknak szerepet kell játszania a gyermekek nevelésében.
 
Minél több jogkört el akarnak vinni Brüsszelbe, és ehhez szintén nem járul hozzá a magyar kormány. – Emiatt akarnak kormányváltást, finanszírozták a dollárbaloldalt. Most Brüsszel megpróbál minket rászorítani arra, amit ők akarnak – rögzítette a miniszterelnök.
 
Minden konfliktus, ami fennáll, ebben az összefüggésben értelmezendő – fogalmazott Orbán Viktor az Erasmus-ügyről. Emlékeztetett: Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most. – Magyarországot nem lehet sarokba szorítani. Brüsszelnek félreértés azt gondolnia, hogy nélkülük nem kel fel a nap – jelentette ki.
 
Soha nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint 2022-ben – részletezte a kormányfő. Kiemelte: a magyar gazdaság jól működik. – Soha nem érkezett még annyi beruházás Magyarországra korábban, mint 2022-ben.
 
Folyamatosan együttműködünk a gazdasági szereplőkkel, így gyorsan tudunk reagálni, a legfontosabb a munkahelyek megvédése – jelentette ki a kormányfő.
 
A bérekről nem a kormány dönt, és ez jól van így. Ezt a gazdasági élet szereplői tudják eldönteni. A minimálbért a kormány csak jóváhagyja, a gazdasági élet szereplői döntik el, hogy mi fér bele és mi nem – hangsúlyozta a kormányfő.
 
Nem 2022-ben és 2023-ban gondolkodok, hanem a két évben együtt – mondta. Azt érdemes nézni, hogy 2022-től mi történik, a két időszak egészét véve  a bérek reálértéküket tekintve nőni fognak – magyarázta.
 
A kormányfő megismételte, aktív válságkezelők vagyunk, a kormányt lustasággal még sose vádolták, mert cselekvő kormány, és az a dolga, hogy folyamatosan bizonyítsa: komoly ország vagyunk, ambiciózus célok kitűzésével.
 
Nem adjuk fel nagy nemzeti céljainkat, a családtámogatási rendszert nem szűkítjük, hanem bővítjük, biztos vagyok abban, hogy ambiciózus célt kell kitűznünk – mondta el a miniszterelnök. Az interjú végén arról is beszélt, hogy az infláció mértékét egy számjegyűre kell csökkentenünk az év végére.
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. Jobbra Törőcsik Zsolt műsorvezető. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Forrás:mti.hu, magyarnemzet.hu
(2023.01.13.)