Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13ÖRÖK NYUGALOMRA HELYEZTÉK LOSONCON DURAY MIKLÓST

LEZSÁK SÁNDOR, AZ ORSZÁGGYŰLÉS ALELNÖKE GYÁSZBESZÉDÉBEN AZT MONDTA, DURAY MIKLÓS FOLYAMATOS, HOSSZÚ SZABADSÁGKÜZDELMET VÍVOTT A MAGYAR NYELVŰ, MAGYAR NÉPKÖZÖSSÉG JÖVŐJÉÉRT.
 
A felvidéki magyar közélet meghatározó egyénisége előtt gyászolók sokasága rótta le kegyelét.
A január 17-ei gyászszertartáson tiszteletét tette Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.
 
Lerótta kegyeletét Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Grendel Gábor, a szlovák törvényhozás alelnöke, Gyimesi György parlamenti képviselő, Tőkés László, korábbi EP-képviselő, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Ján Čarnogurský volt szlovák kormányfő is.
 
Duray Miklós életét, munkásságát pályatársai és a felvidéki magyar közélet jelenét alakító politikusok idézték fel. A megemlékezés szónokai – Lezsák Sándor Gyurcsík Iván, Forró Krisztián, Bárdos Gyula, Gubík László – Duray emberi nagyságát és a felvidéki magyarságért tett korszakos szolgálatait emelték ki.
 
Duray Miklós ravatalánál Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke gyászbeszédében azt mondta, Duray Miklós életműve arról tanúskodik, hogy idegeibe mélyen beivódott a magyarságérzet, a kudarcok, a börtön, a zaklatások sem tántorították el a politikától.
 
Megfogalmazta, hogy aki a trinoni határon túl éli át a fordulatokat, annak mindent kétszeresen kell elszenvednie, és mint mondta, Duray Miklós folyamatos, hosszú szabadságküzdelmet vívott a magyar nyelvű, magyar népközösség jövőjéért.
 
Gyurcsík Iván, az Együttélés Politikai Mozgalom egyik alapítója a kisebbségi jogok védelmezőjének, a bátorság és a kiállás megtestesítőjének, mércének és értékteremtőnek nevezte Duray Miklóst, aki geológusként vizsgálta a felszín alatti folyamatokat, és ezt tette közéleti emberként is. Jogvédői munkája eredménye, hogy nemzetközi üggyé vált a felvidéki magyarság ügye.
 
Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke szavai szerint Duray Miklóst nem lehet pótolni, egyedi személyiség, bátor, szókimondó ember volt, akivel lehetett vitázni, lehetett egyet nem érteni, de nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Elmondta, hogy Duray Miklós kórházi ágyán is közösségi kérdésekről érdeklődött.
 
Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke úgy fogalmazott, nagyon kell szeretnie szülőföldjét annak, aki áldozatot hoz érte, Duray Miklós ilyen volt.
 
Következetes kiállása sokunkat szembesít saját gyengeségeinkkel - mondta, Duray üzenetének nevezve, hogy ne adják fel a kisebbségi jogokért folytatott küzdelmet.
 
Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért szervezet elnöke személyes hangú gyászbeszédében "közéleti nagyapjának" nevezte Duray Miklóst, és mint mondta, a lehető legtöbb fiatallal próbálta megismertetni, "hogy tudatosodjon bennük, mindannyian Duray Miklós unokái vagyunk".
 
Egyedi, megismételhetetlen közéleti tevékenység az övé - mondta az elnök, aki fontosnak tartotta, hogy a tőle búcsúzók azonnal Esterházy János, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetője mellett helyezték el Duray Miklóst a felvidéki pantheonban.
 
A gyászbeszédek után tartott ökumenikus szertartást Zsidó János katolikus esperes és Somogyi Alfréd református lelkész végezte. A szertartás végén a résztvevők a magyar Himnuszt énekelték el.
 
A gyászmenethez a család csatlakozott elsőként, majd a közjogi méltóságok és a magyarországi diplomácia képviselői. A sírba helyezésre és az elhantolásra szűk családi körben került sor.
 
A gyászolók egy szál virággal rótták le kegyeletüket. A család azt kérte, hogy a csokrokra, koszorúkra szánt összeget a ravatalozóban elhelyezett perselybe tegyék, az adományokkal a sérült és egészségkárosodott gyerekeket segítő Carissimi Nonprofit Alapot szeretnék támogatni.

 
Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár ravatala Losoncon 2023. január 17-én. MTI/Komka Péter
 
Forrás: MTI, ma7.sk
(2023.01.17.)