Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


MAGYARORSZÁG MÉG MINDIG MAGYAR ORSZÁG

UGYANÚGY, MINT KÉTSZÁZ ÉVE, A HIMNUSZ SZÜLETÉSÉNEK NAPJÁN. LEGNAGYOBB KÜZDELMÜNKET MINDIG AZÉRT VÍVTUK, HOGY AZOK MARADHASSUNK, AKIK VAGYUNK, ÉS ÚGY ÉLHESSÜNK, AHOGY AKARUNK – MONDTA ORBÁN VIKTOR KORMÁNYFŐ VASÁRNAP, A HIMNUSZ ELKÉSZÜLTÉNEK 200. ÉVFORDULÓJÁN SZATMÁRCSEKÉN TARTOTT ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELETEN.


Orbán Viktor kijelentette: „mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal".
„Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások", és ezt a másságot a magyar kultúra adja - mondta a miniszterelnök.
 
A Himnuszt legutóbb öt nappal ezelőtt énekeltem. Álltunk Losoncon, Duray Miklós barátunk ravatalánál, magyarok, szerte a Kárpát-medencéből – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Szatmárcsekén a magyar kultúra napja alkalmából elmondott beszédében. A miniszterelnök hozzátette: azért énekelték, hogy felemeljék Duray Miklóst a magyarok pantheonjába.
 
Ezeréves történelmi távlatban sincs darabja a magyar kultúrának, ami felemelné úgy a szívünket, mint a Himnuszunk – húzta alá a kormányfő, majd kiemelte: méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen. Továbbá jelezte, hogy műfaját tekintve a Himnusz imádság, mégsem térdepelve és végképp nem leszegett fejjel énekeljük, hanem éppen ellenkezőleg, egyenesen, és felemelt fejjel.
 
Amikor olvassuk, nem Kölcsey Ferencet képzeljük magunk elé, nem a költő és nem is a Jóisten alakja rajzolódik ki, hanem az a rejtélyes valami, amit magyar sorsnak és géniusznak nevezhetünk  – rögzítette.
 
A Himnusz arra emlékeztet minket, hogy jó okunk van a bűnbánatra – mondta a miniszterelnök. Szerinte a kérdés csak az, hogy mit kezdjünk ezzel a felismeréssel. Mint mondta, erre nem megoldás, hogy eltöröljük a történelmünket.
 
Sok olyan nép volt, melyeknek sorsáról a történelem ura másképpen rendelkezett, és úgy tűnik, most is vannak olyanok, melyek eltűnésre ítéltettek. Ha igaz, hogy megmaradásunk nem vakszerencse, hanem a Jóisten segedelmével megvívott politikai, katonai és szellemi küzdelmek, ütközetek és szabadságharcok eredménye, akkor arra is érdemes keresnünk a választ, hogy mivel érdemeltük ki, hogy még mindig mi lakjuk a Kárpát-medence közepét, és még mindig miénk mindaz, ami belőle kisarjadt – hívta fel a figyelmet a kormányfő.
 
Orbán Viktor jelezte, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről.
Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen – fűzte hozzá.
 
A miniszterelnök elmondta, hogy nem tudnak csapdába csalni minket azok a szirénhangok, hogy álljunk a történelem jó oldalára.
A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó oldalát azok a nagyhatalmak határozzák meg, akik felülkerekednek, őket pedig nem érdekli, hogy mi a jó a magyaroknak – tette hozzá. A kormányfő jelezte, hogy ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét.
 
Mi vagyunk a magyarok, akik nem vagyunk és nem is leszünk alávalóbbak más népeknél, és a magunk különleges mivoltában is vagyunk, legalább olyan jó, derék és tiszteletre méltó nép, mint bármely másik. A többi minden más a Jóistenre tartozik. Majd meglátjuk, hogy újabb 200 év múlva ki marad állva, és mely népeket rostál ki a történelem ura – fogalmazott a miniszterelnök.
 
A beszéde végén Orbán Viktor jelezte: addig is a Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én. Mellette felesége, Lévai Anikó, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j-b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
Forrás: MTI, hirado.hu, magyarnemzet.hu
(2023.01.22.)