Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja

Novák Katalin: szükségünk van Bosznia-Hercegovinára az EU-n belül

Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Zeljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnökével tartott hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában.
 
Novák Katalin üdvözölte, hogy Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státuszt. Ennek a folyamatnak nem szabad lassulnia, leállnia – fűzte hozzá.
 
Azt mondta: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos, és kulcsa lehet az európai jövőnek. A nyugat-balkáni országok „számíthatnak ránk”, Európában van a helyük, nemcsak történelmileg, értékrendjükben, eszmeileg és földrajzilag, hanem jogilag és gazdaságilag is – jelentette ki Novák Katalin.
 
A magyar államfő elmondta, hogy találkozójuk témája volt az orosz–ukrán háború, az illegális bevándorlás, a gazdasági együttműködés és a demográfiai válság is.
 
Novák Katalin kijelentette: Magyarország célja felgyorsítani Bosznia-Hercegovina EU-s tagságának folyamatát, szeretnék, ha mielőbbi teljes jogú európai uniós tagként üdvözölhetnék.
 
„Szükségünk van Bosznia-Hercegovinára az EU-n belül” – mondta, hozzátéve: az EU-nak is szüksége van a Nyugat-Balkánra, Bosznia-Hercegovinára.
 
Szólt arról, hogy Bosznia-Hercegovina elnökével megerősítették álláspontjukat az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban: mindketten kiállnak Ukrajna integritása és szuverenitása mellett, elítélik az orosz agressziót, a béke mielőbbi elérését tartják a legfontosabb célnak.
 
Hozzátette: kiemelt célkitűzés a Nyugat-Balkán stabilitása is, ezért is vannak ott magyar katonák, Bosznia-Hercegovinában 164 magyar katona szolgál misszióban.
 
A magyar köztársasági elnök elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlás megállítása mindkét ország számára kiemelten fontos, emellett szövetségesek szeretnének lenni a demográfiai fogyás megállításában is.
 
A gazdasági együttműködés példás és egyre erősebb – jelentette ki Novák Katalin, rámutatva arra: Magyarország Bosznia-Hercegovinában vállalatokat és vállalkozásokat is támogat, valamint a koronavírus-járvány idején is segítséget nyújtott a védekezésben.
 
Kérdésre válaszolva Novák Katalin kifejtette: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos és kulcsa lehet az európai jövőnek. Az, hogy a Nyugat-Balkán Európán belül vagy kívül lesz a következő évtizedekben, meghatározza az EU fejlődését is.
 
Azt mondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helyük, és ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat.
 
„Ismerjük az ottani gondolkodást, az ottani sajátosságokat, így egyfajta fordítók lehetünk az EU és Nyugat-Balkán között” – közölte az államfő.
 
A másik szempont – folytatta – biztonságpolitikai, hiszen a Nyugat-Balkánon voltak, vannak és lehetnek is feszültségek. Ezek kirobbanását el kell kerülnünk, tehát fontos a térség biztonságának megőrzése, és Magyarország ebben is kulcsszereplő lehet.
 
Novák Katalin hozzátette: ezért is találkozik ezen országok vezetőivel, hiszen közös érdek a személyes kapcsolattartás. Jelezte, hogy a közeljövőben látogatást tesz Észak-Macedóniában is.
 
Forrás: mti.hu
(2023.01.24.)