Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Svájci tanulmány: csak a nyugati vállalatok 9 százaléka hagyta el az orosz piacot

A szankciók tavalyi bevezetése óta az EU és a G7-országok azon vállalatainak kevesebb mint 9%-a hagyta el az országot, amelyeknek leányvállalataik voltak Oroszországban – derült ki a svájci St. Galleni Egyetem közgazdászainak kutatásából.

A tanulmány, amely a több millió vállalatról szóló információkat tartalmazó globális adatbázis, az OBRIS adatai alapján készült, kimutatta, hogy 2022 áprilisában 36 000 nemzetközi vállalat, köztük 3444 külföldi jogalany leányvállalata működött Oroszországban, amelyek közül 1404 uniós és G7 ország vállalatának tulajdonában összesen 2405 leányvállalat volt.
 
A kutatók ezután ellenőrizték, hogy ezek közül a vállalatok közül hányan mondtak le a részesedésükről vagy adták el a fióktelepüket, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 1 404 vállalatból mindössze 120 (8,5%) tett így.
 
A jelentés szerzői megjegyezték, hogy csak azokra a vállalatokra összpontosítottak, amelyek visszavonták tőkerészesedéseiket, és nem vizsgálták az egyéb kereskedelmi kapcsolatokat, mint például az export, a licencelés és a franchise. Megállapították, hogy 2022 novemberének végén “az EU és a G7 vállalatok 8,5%-a vált meg legalább egy oroszországi leányvállalatától”.
 
Ennek ellenére számos neves nemzetközi vállalat a szankciók nyomására leállította oroszországi tevékenységét. A listán többek között amerikai, európai és japán autógyártók (Ford, Renault, Toyota), energiaipari nagyvállalatok (ExxonMobil, Shell), bankok (Deutsche Bank, Sociеtе Gеnеral, Citi), tanácsadó cégek (McKinsey, KPMG), kiskereskedelmi vállalatok (IKEA), étterem- és szállodaláncok (McDonaldʼs, Starbucks, Marriott), ruházati márkák (H&M, Nike) szerepelnek.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.01.24.)