Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


MAGYARORSZÁG SEGÍT

A KORMÁNY A HUNGARY HELPS PROGRAMON KERESZTÜL TÁMOGATJA A TÖRÖKORSZÁGBA INDULÓ KUTATÓ-MENTŐEGYSÉGEKET

A kormány a Hungary Helps programon keresztül támogatja a törökországi földrengés túlélői után kutató, a kedd esti adatok szerint már 116 tagú magyar mentőegységeket - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.
 
Azbej Tristan tájékoztatása szerint a hivatásos Hunor mentőcsapat mellett több civil kutató-mentő egység utazott a földrengés sújtotta területre.    
 
Kiemelte: Szíriába a polgárháborús helyzet miatt nehezebb kutató-mentő egységet küldeni, mint Törökországba. Azonban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 50 millió forintos kormányzati támogatás segítségével át tudja telepíteni két mobil egységét Homszból Aleppó, illetve Latakia térségébe.
 
Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke elmondta: a két egészségügyi konténert és a két mentőautót még az aleppói kórházépítés idején vásárolták, és ezek eddig Homsz környéki kistelepüléseken láttak el szolgálatot.
 
Hangsúlyozta: azért fókuszálnak Szíriára, mert ott a bonyolult vízumszerzés miatt sokkal kevesebb kutató-mentő dolgozik, mint Törökországban.
 
A műsorban Azbej Tristan arról is beszélt: rendkívül nehéz helyzetben vannak a földrengés sújtotta területen élő keresztények, de az egyházak erejükön felül próbálnak segíteni a térségben.
Jelezte: a humanitárius válsághelyzetben a segítségnyújtás "első hulláma" a jelenleg is tartó kutató-mentő munka, de a helyi partnerekkel és magyar karitatív szervezetekkel már egyeztet a kormány arról, hogy milyen további segítséget nyújthatnak majd.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében.
 
A szeretetszolgálat a nap folyamán jelezte, hogy gyűjtést hirdetnek a törökországi és a szíriai földrengések károsultjainak megsegítésére.
 
A humanitárius akciót az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal mindenki támogathatja.
 
Mindemellett kutató-mentő csapatot küld Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.
 
A segélyszervezet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írták: a 7,8-as erősségű, Törökországot és Szíriát sújtó hétfői földrengés után az egyik legnagyobb kihívás a romok alá szorult áldozatok felkutatása. A mentést tovább nehezíti a fagypont körüli időjárás, így kiemelten fontos, hogy minél előbb megtaláljanak mindenkit.
 
A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Kutató Mentő Alakulata ebben a munkában vesz részt 7 tagú csapatával és két nemzetközi minősítésű keresőkutyával - írták.
 
Kitértek arra: a tragédia áldozatainak javára adománygyűjtést is hirdet a szeretetszolgálat, melynek bevételét átmeneti szállások és ellátás biztosítására fordítják a mindenüket elvesztett embereknek.
 
Adakozni bankkártyával az adomany.jobbadni.hu oldalon, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámon lehet, a közleményben az "Adomány-Földrengés" feltüntetésével. Továbbá a 1358-as adományvonal felhívásával 500 forinttal támogathatók a bajbajutottak.
 
Forrás: mti.hu
Farkas Péter, Kulcsár József és Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kutató-mentő csapatának tagjai (b-j) a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2023. február 7-én. A héttagú csapat nemzetközi minősítésű keresőkutyákkal indul a törökországi földerengés helyszínére. MTI/Koszticsák Szilárd
 
(2023.02.07.)