Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Negyvenpontos győzelem Izland ellen

A magyar női kosárlabda-válogatott 40 ponttal legyőzte Izlandot csütörtökön Miskolcon az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában.

    Eredmény:
    5. forduló, C csoport:
Magyarország-Izland 89-49 (22-16, 27-13, 22-8, 18-12)
-------------------------------------------------------------
A magyar pontszerzők: Kiss V. 17 pont, Goree 16, Dubei 12, Dombai 9, Horváth 9, Kiss A. 7, Kányási 6, Studer 4, Varga 4, Wentzel 3, Török 2
   
A nemzeti csapat azzal a céllal lépett pályára a DVTK Arénában, hogy az Eb-részvétel érdekében minél nagyobb különbségű diadalt arasson az északiak felett, akiket 2021 novemberében 115-58-ra megvert idegenben. Az izlandiak - akik eddig egy győzelmet arattak a kvalifikációban - végeznek ugyanis várhatóan a harmadik helyen a C csoportban, a negyedik Románia elleni eredmény pedig kiesik majd a végelszámolásnál.
 
Székely Norbert szövetségi kapitány együtteséből az alapemberek közül hiányzott izomsérülés miatt a Belgiumban légióskodó Lelik Réka, a tavalyi térdműtéte után még nem hadra fogható Határ Bernadett, s a rendelkezésre álló keretből Studer Ágnes sem százszázalékos állapotban lépett pályára térdproblémái miatt.
 
A női válogatott történetének első miskolci tétmeccsén a honosított - és Izlandon 27 pontot szóró - Goree Cyesha kezdte meg a pontgyártást, és noha a hazaiak nem brillíroztak, hamarosan tízpontos előnyre tettek szert. A jól triplázó szigetországiak azonban nem adták fel, így 22-16-ról indult a második negyed, ám ekkor ismét egy remek magyar sorozat következett, és 18 pontra nőtt a különbség. A nagyszünetben 49-29 volt az állás, a pécsi Kiss Virág és a győri Dubei Debóra pedig 12-12 pontnál tartott.
 
Térfélcsere után sok helyzet kimaradt a házigazdáknál, 25 perc alatt 19 triplakísérletből csak 5 hullott a gyűrűbe, és a sikeres büntetők aránya is mindössze 76 százalékos volt. Ennek ellenére 64-33-nál már több mint 30 pont volt a távolság, Horváth Bernadett második hármasával pedig 71-37-ről kezdődött az utolsó játékrész. Ebben a válogatott mindent megtett a minél nagyobb diadal érdekében, s végül 40 ponttal múlta felül Izlandot. A csapat legjobbja Kiss Virág lett 17 ponttal.
 
A magyarok öt meccs után három győzelemmel és két vereséggel állnak a C csoportban, és legközelebb vasárnap lépnek pályára Románia ellen, ugyancsak Miskolcon. Ha azt a kötelező győzelmet is hozzák, akkor jó eséllyel kijutnak a júniusi Eb-re, amelynek Szlovénia és Izrael ad otthont.
 
Az idei Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.
    A csoport másik meccsén:
Románia-Spanyolország 32-75
   
    A C csoport állása:
    -------------------
1. Spanyolország (már Eb-résztvevő) 10 pont, 2. MAGYARORSZÁG 8, 3. Izland 6 (288-447), 4. Románia 6 (247-408)
   
    Az Eb-selejtező hátralévő magyar mérkőzése:
    -----------------------------------------------
vasárnap, Miskolc: Magyarország-Románia 17.45

 
Miskolc, 2023. február 9. Varga Alíz (b) és az izlandi Isabella Osk Sigurdardottir (j) a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező 5. fordulójában, a C csoportban játszott Magyarország-Izland mérkőzésen a diósgyőri DVTK Arénában 2023. február 9-én. MTI/Vajda János
 
(2023.02.09.)