Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Petőfi Sándor tiszteletére avattak mellszobrot Szankon

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencében már több mint 340 köztéri szobra van hazánk nagy költőjének.

Február 9-én délelőtt tartalmas ünnepi műsor keretében emlékeztek meg Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról a szanki Szent István téren, ahol felavatták Lantos Györgyi csongrádi szobrászművésznek a költőt ábrázoló bronz mellszobrát.
 
Varga Ferencné, Szank polgármestere köszöntőjében felidézte a Petőfi család szanki kötődését. Petőfi Sándor unokatestvére, Baranyi Sándor 1882 és 1883 között a szanki református egyházközség gondnoka volt, 1884-ben ő is támogatta adományával a református templom harangjának elkészítését. A polgármester köszönetet mondott a szobor megvalósulásának lehetőségéért, a talapzathoz nyújtott helybeli támogatásokért, amely által Szent István király, a Történelmi Magyarország és Széchenyi István után Petőfi Sándor is állandó emléket kap a falu főterén.
 
A szobrot Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Varga Ferencné és Lantos Györgyi leplezték le, majd Kósa István református lelkész áldotta meg.
 
Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencében már több mint 340 köztéri szobra van hazánk nagy költőjének, ez a szám azonban mégsem pontos, mivel az elszakított nemzetrészeken több Petőfi-szobrot mentettek át iskolákba, művelődési házakba, félve a szoborrongálásoktól. Az Országgyűlés alelnöke felidézte az első, Kiskőröshöz kapcsolódó köztéri Petőfi ábrázolás megalkotásának történetét is. Mit jelent egy település életében egy szobor? – tette fel a kérdést. Mindenképpen vonzerő, egy gyülekezőhely, ahol legalább március 15-én, vagy születési és halála napján főhajtással lehet emlékezni a nagy költőre. – Éljen együtt Szank közössége Petőfi Sándor bronz mellszobrával, szellemiségével az idők végezetéig – zárta beszédét az Országgyűlés alelnöke.
 
A Petőfi 200 Emlékév keretében több Petőfi Sándor munkásságával kapcsolatos versenyt hirdettek a szanki óvodában és általános iskolában. A legjobbaknak járó jutalmakat Varga Ferencné és Lezsák Sándor adta át. Az óvodások Petőfi versmondó versenyének első helyezettje Nyári Mia volt, őt Törteli Lajos és Steiner Regina követte, különdíjat vehetett át Horváth Áron. Az általános iskola alsó tagozatán meghirdetett Petőfi rajzversenyen ajándékcsomagot vett át az első osztályból Gajdos Jázmin, Jaksa Medárd és Kovács Álmos, a második osztályból Horváth Lia, Nyerges Dorina és Miklós Zétény, a harmadik osztályból Hunyadi Nóra, Somogyi Katalin és Lakos Zsolt, a negyedik osztályból Lakatos Dzsenifer, Patai Virág és Monostori Máté. A felső tagozat Petőfi-totó csapatversenyén első lett a Pekker Norbert, Papp Gergő, Hachbold Ábel és Turán Ákos Csanád által alkotott csapat. Második helyezett Horváth Tiffany, Pajlovics Amanda, Pál Eszter, Tarjányi Alexa csapata, harmadik helyezett a Carozzo Eleonóra, Kovács Alexa, Heródek Hédi, Czirkó Rebeka és Dúzs Ferenc alkotta csapat.
 
A szoboravató ünnepségen Horváth Áron óvodás gyermek a Talpra magyar című verset szavalta el. Tabajdi Anna szanki színművész hallgató a Szülőföldemen című verset adta elő. Nyári Mia óvodás gyermek az Anyám tyúkja, Törteli Lajos óvodás pedig az Arany Lacinak című költeményt szavalta el. Rokolya Anna tanuló a Hazámban című verset mondta el. Az ünnepség a Szanki Dalárda előadásával zárult.
 
Forrás: lezsaksandor.hu
(2023.02.11.)