Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


TERMESZT NEM ESZÜNK

MI MOSTANRA, BÁR FÖLDRAJZILAG KOMPORSZÁGGÁ, DE LÉLEKBEN EGYÁLTALÁN NEM KICSINNYÉ LETT HAZA POLGÁRAI, NEM AKARUNK GRILLEZETT GILISZTÁT FOGYASZTANI. AZT MEGHAGYJUK GYURCSÁNYÉKNAK. LAKJANAK JÓL VELE! HÍZZON TŐLE DOBREV KLÁRA MÉG NAGYOBB DARABBÁ. NEM VAGYUNK MI IRIGYEK!


Az őserdőkben vagy a Föld más egzotikus táján élő kicsiny, kezdetleges életformában megmaradt közösségek egyetlen fehérjeforrása a termesz, tücsök és bogár.
 
Ott ez van, más nincs, az élet pedig él és élni akar.
 
De mi szükség lenne termeszekkel és más ilyen formákkal etetni a jóléti társadalmakban élő vagy az oda törekvő állampolgárokat? Mikor az állattenyésztők, növénytermesztők, élelmiszer-feldolgozók nagyüzemi vagy kisebb-nagyobb „háztáji” méretű magángazdasági keretben - jóval a szükségletek fölött - állítanak elő élelmet.
 
Az EU illetékes elvtársaiból álló bizottság mégis arról hoz határozatot, hogy a hernyó, giliszta, légy, cserebogár vagy tücsök élelemmé való feldolgozását kell támogatni, majd az európai emberek számára ezek fogyasztását kell kívánatossá tenni.
 
Az évszázados táplálkozási szokásokon való életidegen változtatások, akármennyi pénzt is ölnek ennek  a propagandájába, nem nyeri el még a fizetőképes nyugati vásárlói tömegek tetszését sem.
 
Nem ezt támasztja alá az a tény, hogy például bezár a Noma? Hamlet hazájának fővárosában csődbe ment az agyonreklámozott vállalkozás. Ennek ellenére az étterem séfjét a New York Times a világ legzseniálisabb legbefolyásosabb emberének kiáltotta ki. A Michelin csillagokból 5-öt is odaadományoztak a fenntarthatatlanság koronáját viselő kizárólag kőgazdag proccok számára szánt étteremnek. A fine dining-nek elnevezett furcsaság, Koppenhágaban megbukott.
Sokak szerint amúgyis egy merénylet volt, a hagyományos gasztronómia ellen elkövetett merénylet.
 
A hagyományos, a nemzeti sajátosságokat az étlapon is látni akarók, akármilyen hülye vélemény és ízlésdiktátorok terrorja alatt sínylődnek is, mégsem fognak hangyafa@al gazdagon szórt tücsökagyvelőért rajongani, vagy pókhálóba panírozva hernyót fogyasztani, se fenyőágon sült rénszarvasszarból kinyert magkotlettel jóllakni.
 
Nem beszélve rólunk, magyarokról.
 
Mi mostanra, bár földrajzilag kompországgá, de lélekben egyáltalán nem kicsinnyé lett haza polgárai, nem akarunk grillezett gilisztát fogyasztani. Azt meghagyjuk Gyurcsányéknak. Lakjanak jól vele! Hízzon tőle Dobrev Klára még nagyobb darabbá. Nem vagyunk mi irigyek!
 
Ám ugyancsak mi, a hagyományos, jó, erdélyi magyar, székely, francia, olasz és a többi nemzet sajátosságait tükröző konyhaművészetet kívánnánk életben tartani. A kisvendéglőkben szeretnénk egy jó tál ételt megenni és hozzá egy jó pohár bort meginni!
 
czyla