Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Bántalmazzák az Angliában élő oroszokat

Jelentősen megugrott az oroszellenes gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Királyságban az ukrajnai konfliktus kezdete óta. Az áldozatok között fiatal iskolások is vannak, derül ki rendőrségi adatokból.

Az Egyesült Királyság összes – több mint negyven – területi rendfenntartó szervezetétől és a brit közlekedési rendőrségtől kért be adatokat a Sky News az oroszokat érintő gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatban.
 
A rendőrőrsök közül csak 14 szolgáltatott adatokat, a többi szervezet vagy nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy az információkat nem rögzítették: De az is előfordult, mint a londoni Metropolitan Police esetében is – Nagy-Britannia legnagyobb rendőrszervezete -, hogy azt válaszolták, túl költséges lenne az adatok lekérdezése, ezért nem tartoznak az információszabadságról szóló törvény hatálya alá.
 
A néhány válaszadó testület által szolgáltatott információkból azonban jól látszik, hogy jelentősen megnőtt az oroszellenes fellépés az Egyesült Királyságban az ukrajnai háború kitörése óta.
 
A Victim Support jótékonysági szintén arról számolt be, hogy az incidensek fellendülését tapasztalták.
 
Ráadásul többek között olyan, gyűlöletből fakadó zaklatásos eseteket is feljegyeztek, amelyek gyerekek között, az általános iskolákban történtek.
 
“Gyakran előforduló narratíva a gyerekek és a felnőttek esetében is a ’menj haza’”, magyarázta Becca Rosenthal, a Victim Support gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó műveleti vezetője.
 
A Sky News több ilyen esetet is bemutatott. Több orosz állampolgárt fizikailag bántalmaztak, többeket fenyegettek. Voltak, akiknek azt mondták, hogy „minden orosz gyilkos”, és olyan eset is történt, hogy valakinek festékkel öntötték le az autóját, a gyanúja szerint azért, mert orosz.
 
A rendfenntartó erők több tucat olyan, oroszok sérelmére elkövetett bűncselekményt jegyeztek fel, mint testi sértés, faji alapon elkövetett testi sértés vagy verekedés, rongálás és faji alapon elkövetett zaklatás.
 
A Greater Manchester-i rendőrség közölte, hogy az ukrajnai háború kezdete óta 13, oroszok ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményt regisztrált – a 2021-es 6, és a 2020-as 2 után. A derbyshire-i rendőrség 2022. február 24. óta 4 oroszellenes bűncselekményt jegyzett fel – szemben a 2021-es 0 bűncselekménnyel -, köztük tényleges testi sértést okozó támadást, bűncselekményi károkozást és faji alapon elkövetett zaklatást. A cambridgeshire-i rendőrség közölte, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta 7 fajgyűlöletből eredő, orosz áldozatok elleni bűncselekményt regisztrált – ugyanannyit, mint 2021-ben -, köztük faji alapon elkövetett testi sértést vagy verekedést és zaklatást.
 
A londoni City of London, Dorset, Kent, Avon és Somerset, Hertfordshire és Lincolnshire rendőrsége szintén regisztrált oroszok elleni faji alapú bűncselekményeket a konfliktus kezdete óta.
 
Eközben a brit közlekedési rendőrség 3 oroszellenes bűncselekményt regisztrált az ukrajnai háború alatt, míg 2021-ben egyet sem.
 
A Metropolitan Police korábban azt közölte, hogy az ukrajnai háború első két hónapjában 16 orosz áldozat ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményt regisztrált, míg az inváziót megelőző egész évben 22 bűncselekményt.
 
Egy orosz séfet, aki Londonban dolgozik szintén megfenyegettek, pedig ő maga kifejezettem háború-ellenes. Alekszej Zimin a Sky Newsnak elmondta, hogy fenyegető telefonhívásokat kapott, és az ukrajnai háború első heteiben többen lemondták foglalásukat az étterembe.
 
Voltak, akik “orosz disznónak” nevezték, míg más azt mondta neki, hogy „zárja be az éttermét, vagy mi fogjuk”.
 
Becca Rosenthal azt is hozzátette, hogy a Victim Support jótékonysági szervezet olyan eseteket is látott, amelyekben “ukránellenes retorikát” használtak, és olyanokat is, amikor más országokból származó embereket vettek célba, mert orosznak nézték őket.
 
Forrás: V4NA
 
(2023.03.08.)