Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nem annyira számít az emberélet a klímavédő aktivista szerint

Egy radikális klímaaktivista úgy véli, az ügyük van annyira fontos, hogy megérje emberéleteket kockára tenni.

Christian Bläul radikális klímaaktivista megvédte az “Utolsó generáció” nevű csoportot, amely rendszeresen káoszt és forgalmi dugót okoz azzal, hogy odaragasztják magukat az úttesthez. Azon túl, hogy ezzel a saját életüket is veszélyeztetik, a radikális klímavédők ezekkel az akciókkal mások életével is játszanak, hiszen ha a tűzoltók, vagy a mentők, esetleg a rendőrök nem érnek ki egy helyszínre időben, az végzetes következményekkel járhat. Christian Bläul szerint azonban ez a kockázat még mindig csekély ahhoz képest, amekkora veszélyben a Föld bolygó.
 
“Egy dologra mindig felkészülök lelkileg, legalábbis a tudatalattimban, hogy valaki meg fog halni a közlekedési dugóban. De ezt muszáj megkockáztatnunk” – jelentette ki a klímavédő Benedict Bartsch filmrendező dokumentumfilmjében, majd így folytatta: “A kérdés az: mi a jobb? Nem tiltakozni és elfogadni, a fosszilis üzletet, vagy megpróbálni valamit, ami átalakíthatja a társadalmat, amivel lelassíthatnánk a klímakatasztrófát?”.
 
Bläul az Utolsó generáció szervezet egyik legismertebb klímatüntetője. Tavaly augusztusban a svédországi Stockholmban egy forgalmi dugót okozó akcióval szerzett hírnevet, amely után az ottani hatóságok 16 napra bebörtönözték. Emellett többször állt már bíróság előtt.
 
Jörg Kubiessa szászországi rendőrfőnök is megszólal a dokumentumfilmben, aki elmondása szerint nem érti, hogy a klímatüntetés miatt miért hajlandók halálos áldozatokat is vállalni az aktivisták.
 
“Egyáltalán nem támogatom ezt és tekintettel arra, hogy éppen a forgalmi dugók miatt veszélyeztetik más emberek életét, ez törvénytelen” – jelentette ki a rendőrfőnök, aki szerint a klímaaktivisták nézetei nem illenek bele a jogértelmezésébe. Sajnos már volt arra példa Németországban, hogy a klímatüntetők akciója szerepet játszott abban, hogy nem sikerült megmenteni egy bajbajutott életét.
 
Ősszel agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost Berlinben, aki egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták. A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére. Az aktivisták a baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek.
 
Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, az Utolsó generáció közleményt adott ki, amiben elhárították a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolták azokat, akik szerint ők tehettek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.
 
Az elmúlt hónapokban egyre szélsőségesebb akciókkal tüntettek a klímaaktivisták Európa-szerte. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a tüntetők több esetben utakat zártak le akadályozva a forgalmat, épületeket, sőt műtárgyakat rongáltak meg, hogy így tiltakozzanak a fosszilis energiahordozók ellen.
 
 
Forrás: V4NA
(2023.03.09.)