Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ursula:300 százalékkal emelkedtek a tagállamok energiaszámlái, de sikerült leválni az orosz gázról

Megérte? Az uniós tagállamok energiaszámlái tavaly nyáron legalább 300%-kal emelkedtek, miután leváltak az orosz gázról– közölte szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az EB vezetője szerint az EU-nak úgy sikerült pótolnia az orosz földgázhiányt, hogy többet vásárolt alternatív szállítóktól, valamint az energiahatékonyság növelésével, a fogyasztás 20 százalékos csökkentésével.
 
„OROSZORSZÁG NYOLC HÓNAP ALATT 80%-KAL CSÖKKENTETTE AZ EURÓPÁBA IRÁNYULÓ GÁZSZÁLLÍTÁSAIT, AMI AZ EURÓPAI ENERGIAÁRAKAT AZ EGEKBE REPÍTETTE” – MONDTA VON DER LEYEN A KANADAI PARLAMENT EGYÜTTES ÜLÉSÉN FELSZÓLALVA. „TAVALY NYÁRON AZ ENERGIASZÁMLÁINK 300%-KAL EMELKEDTEK”. De miért? Válaszul a szankciókra!
 
Von der Leyen azt állította, hogy orosz tisztviselők megpróbálták zsarolni Brüsszelt a szállítások csökkentésével, mivel az uniós országok nagymértékben függenek az orosz gáztól.
 
Kiemelte, hogy Kanada „fontos szerepet” játszott az energiaválság kezelésében azzal, hogy növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését.
 
Az EB vezetője korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy zsarolja az uniós országokat, miután az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari óriásvállalat 2022 áprilisában leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába.
 
Válaszul a Kreml mindenkit biztosított arról, hogy az orosz fél megbízható energiaforrás-szállítója volt és maradt a fogyasztóknak, és mindig elkötelezett a szerződéses kötelezettségei mellett. Moszkva kitartott amellett, hogy Bulgáriába és Lengyelországba csak azután állították le a szállításokat, hogy elutasították a „gázt rubelért” konstrukciót.
 
Ezt a rendszert az orosz kormány az ukrajnai katonai művelet miatt Moszkva ellen bevezetett szankciókra válaszul vezette be. Moszkva azt követelte, hogy a szankciókat kiszabó országok rubelben fizessenek a földgázért. A rendszer megköveteli, hogy az importőrök számlát nyissanak a Gazprombankban. Ezt követően az általuk választott valutában helyezhetnek el pénzt, amelyet a bank átvált rubelre, és átutal a szállítónak.
 
Forrás: oroszhirek.hu
 
 (2023.03.09.)