Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az IMF parancsára emelték a gáz és az áram árát Szerbiában

Már májusban megdrágulhat a földgáz és áram Szerbiában, legalábbis ezt követeli a Nemzetközi Valutaalap a belgrádi kormánytól. Sajnos a Valutalap diktál.

Nem maradhat a mostani alacsony szinten az energiahordozók ára Szerbiában, erről beszélt a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetője a Kopaoniki Üzleti Fórumon. Donal McGettigan szerint az IMF emelést vár ebben a tekintetben a belgrádi kormánytól, illetve szükségességét látja annak is, hogy megreformálják az egész energetikai szektor működését.
 
McGettigan emlékeztetett: Szerbia már eddig is azon első országok között volt, amely az alacsony energiaárakkal segítette a leginkább rászoruló lakosokat, most viszont eljött a változások ideje az energetikai szektorban.
 
„Érinteniük kell az energiahordozók árát, és változásokat kell hozniuk az állami energetikai vállalatok működésében, főleg a szerbiai villanyszolgáltatónál. Annak részvénytársasággá kell alakulnia, és új vezetőséget kell kapnia”– nyilatkozta az IMF illetékese.
 
Donal McGettigan szerint a villanyszolgáltató épp a rossz vezetés miatt került a mostani nehéz helyzetbe. A Nemzetközi Valutaalap misszióvezetője a fórumon további tanácsokkal látta el a belgrádi vezetést. Szerinte Szerbiában szükség van az állami vállalatok függetlenségének növelésére, s a mostaninál szigorúbb monetáris politikai intézkedések is kellenének. Az IMF az infláció mértékének csökkentését és további kamatemeléseket is sürgetett.
 
Ezek a kijelentések nem lephették meg a szerb közvéleményt és a politikusokat. Mint ahogyan arról korábban már a V4NA is beszámolt, tavaly decemberben az IMF 2,4 milliárd eurónyi készenléti hitelt hagyott jóvá Szerbiának. Az ország a tervek szerint a keret egy részét a mostani energiaválság kezelésére fordítja, míg a másik felét elővigyázatossági célból igényelte – magyarázta akkor a pénzügyminiszter. Sinisa Mali szerint a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés stabilitást, támogatást és biztonságot jelent az államnak. A tárcavezető hozzátette: az új megállapodás garanciát jelent arra, hogy folytatódjanak a strukturális reformok, amelyek fókusza az energetikai szektort érinti majd.
 
Forrás:V4NA
(2023.03.10.)