Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Autókat törnek fel és kábítószereznek a Délvidéken gyülekező migránsok

Marokkói, szír és tunéziai migránsok lepték el a szerb–horvát határ közelében fekvő Sidet. A nyilatkozó lakosok félnek, panaszkodnak. Azt mondják, megnövekedett a lopások és betörések száma. Szabadkán folyamatosan újabb csoportok érkeznek és bujkálnak a környék erdeiben.

A fiatal mingránsok a szerb–horvát határ közvetlen közelében fekvő Siden szinte mindennap csoportokba verődnek a városi befogadóközpont környékén. A legtöbben Marokkóból érkeztek, de szírek, algériaiak és tunéziaiak is vannak közöttük.
 
A migránsok Sid központját sem kerülik el. Az utcán álldogálnak, bemennek a boltokba. A lakosok nem győznek panaszkodni. Azt mondják, megnövekedett a lopások és betörések száma a városban.
 
„Feltörték az autómat. Szerencsére nem volt semmi értékes a kocsiban, amit ellophattak volna, de még így is nagy kárt okoztak. Esténként kábítószert fogyasztanak, azután pedig kijönnek a befogadóközpontokból és cirkuszolnak. Túl sokan vannak és csak a gond van velük” – panaszkodott egy sidi fiatalember.
 
Az illegális bevándorlók folyamatosan telefonálnak, egyeztetnek, információkat gyűjtenek. Megpróbálják kideríteni, hol juthatnak át a legkönnyebben az Európai Unió területére.
 
Egy marokkói migráns a Híradónak arról beszélt, úgy tudja, hogy a magyar határt nagyon erősen védik, ezért inkább útvonalat változtatott.
 
„Én a horvát határon akarok átjutni, nem maradok itt” – mondta egy migráns.
 
A palicsi erdő néhány száz méterre található a magyar határkerítéstől. Itt egy úgynevezett illegális migránstábort számolt fel nemrég a szabadkai határrendőrség. A szerb–magyar határtérségből 91 migránst autóbuszokkal a szabadkai befogadóközpontokba szállítottak. A helyiek szerint hiába gyűjtik be folyamatosan az idegeneket, naponta érkeznek újabb csoportok.
 
A Híradó stábjának ottjártakor férfiak csoportja jött ki a makkhetesi erdőből, ők nem akartak kamera elé állni. De annyit elmondtak, hogy az erdőben több kisebb-nagyobb illegális tábor működik, és ezekben nemcsak marokkóiak vannak, hanem szíriaiak, illetve afgánok is.
 
Az illegális migránsok újabb és újabb csoportja éri el Belgrádot, majd onnan tömegesen indulnak Magyarország irányába, ahol csak az alkalomra várnak, hogy valahogy megpróbáljanak átjutni a határzáron.
A szabadkai buszmegállóban várakozó migránscsoport a városba menne élelemért. Egyikük arcát nem vállalva nyilatkozott stábnak. „Szíriai vagyok. Szíriában és Marokkóban nincs mit enni, de nincs útlevelünk sem. Szíria kész, a végét járja. Én Németországba megyek, Németország jó” – mondta.
 
Az erdőben bujkáló migránsok a helyiek szerint egyre több veszélyt jelentenek.
 
A szintén a buszmegállóban várakozó férfi azt mesélte, nemrég a szomszédasszonyára támadtak a migránsok. „Kilencen megtámadták. Az ember bejött kintről kutyákkal, érti mi az, és úgy zavarták el azokat a migránsokat. És kérdezem én magától, hogy ez most mi, ez ellen mit lehet tenni?” – mondta.
 
Forrás: hirado.hu, pannonrtv.com
(2023.03.11.)