Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A múltra való emlékezés fontos a jelenünk és jövőnk szempontjából

A délvidéki Kúlán a Szent György katolikus templomban szentmisével kezdődött az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezés, melyet Juhász György esperesplébános celebrált.

A katolikus temetőben a szabadságharcban elhunyt Sorok Sándor, Fogdt József, Zdráhal János és a többi ismeretlen vértanú emlékoszlopánál csendültek fel katonadalok és versek a Népkör Magyar Művelődési Központ és a helyi diákok előadásában. Az egybegyűltek közösen imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért.
 
A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Valka Károly, Kúla alpolgármestere, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Kozma Lívia, a tájékoztatási bizottság elnöke, a Népkör Magyar Művelődési Központ nevében Goga Zsolt, elnök koszorúzott.
 
A megemlékezők Korbai Károly, a szabadságharc honvédtisztjének sírjánál is lerótták kegyeletüket az evangélikus-református temetőben Szilágyi Dénes István, református lelkész részvételével.
 
A múltra való emlékezés fontos a jelenünk és jövőnk szempontjából - hangsúlyozta Valka Károly, Kúla alpolgármestere.
 
„Úgy gondolom, hogy akármelyik Petőfi-verset olvassuk vagy beszélünk róla, mindig odakerülünk, hogy az összetartozás, a nem megengedés - úgy gondolom, hogy - ma is aktuális. Ha nem tartunk össze, akkor a közösség elveszik, ha nem fogunk össze, akkor letipornak bennünket, úgy érzem, hogy ez Kúlán pozitívan van, a helyi magyarság összefog, ha valami komoly dologról van szó, és természetesen mi, akik az önkormányzatban vagy más pozíciókban vagyunk maximálisan oda kell tennünk magunkat, hogy megőrizzük nyelvünket, kultúránkat hagyományainkat.”
 
Forrás: vajma.info
(2023.03.13.)