Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Los Angeles Times: a fehérek felelősek a légszennyezésért, az infrastruktúra pedig rasszista

A fehérek felelősek a légszennyezésért egy nemrég megjelent cikk szerint, amelynek a szerzője azt is kifejti, hogy a feketék sokkal jobban ki vannak téve a légszennyezésnek a rasszista infrastruktúra miatt.

Az Urban Studies című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a vezetési kilométerek számának kis mértékű növekedése is növeli a tüdőkárosodás kockázatát azoknál az embereknél, akik annak az útnak a közelében élnek, ahol a növekedés bekövetkezik. A Los Angeles Times újságírója a tanulmányból azt a következtetést vonta le, hogy a fehérek autóvezetési szokásai miatt extra légszennyezésnek van kitéve a fekete lakosság.
 
A vád alapja az, hogy azokban a negyedekben, ahol a magasabb társadalmi és gazdasági státuszú személyek élnek, általában valamivel magasabb a fehérek aránya. Ezekhez a területekhez pedig olyan negyedeken keresztül lehet eljutni, amelyeken a szegényebb rétegek élnek, általában több fekete és latin származású személy. Így a fehérek azzal, hogy el akarnak jutni az otthonaikhoz, szennyezik a színesbőrűek közösségeit, amit az újságíró rasszizmusnak minősít.
 
Az újságíró mindemellett azt állítja, hogy a fehérek is tehetnek azért, hogy kevésbé legyenek környezetszennyező rasszisták. Mint mondja, fehér emberként, aki egész életében Nyugat-Los Angelesben élt, ő is hozzájárult a régió szennyezéséhez. “Bármennyire is igyekszem kivenni a részem a dologból azzal, hogy havonta néhányszor vonatra szállok, kávézókba és éttermekbe sétálok ahelyett, hogy átmennék kocsival a városon, nem kérdés, hogy hozzájárulok ahhoz az egyenlőtlen légszennyezéshez, amelyet Boeing tanulmánya leír” – tette hozzá Roth, aki arra a következtetésre jut, hogy bár egyes fehér emberek tehetnek valamit, például havonta egyszer vonatra szállhatnak, azonban ezzel nem tudják visszafordítani a rasszista várostervezés által megalkotott bűnöket.
 
Ezért fontosnak tartja, hogy különböző intézkedéseket vezessenek be a politikán keresztül, amelyek támogatják a feketék által lakott területeken a levegő minőségének javítását. Roth példaként említi, hogy több fehér embert kellene ösztönözni arra, hogy elektromos autóra váltson.
 
Forrás: V4NA
 
(2023.03.14.)