Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Financial Times: az USA sürgette a kereskedőket, hogy folytassák az orosz olajszállításokat

Az amerikai kormányzat felszólította a világ legnagyobb nyersanyagkereskedőit, hogy a globális ellátás biztosítása érdekében vessék el az árkorlátozott orosz olajjal kötött üzletekkel kapcsolatos aggályaikat – jelentette a Financial Times az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Tavaly a G7-országok és az EU betiltotta a tengeri orosz olaj behozatalát, de a szankciókhoz nem csatlakozott országoknak történő eladás továbbra is engedélyezett, hordónként 60 dolláros árkorlátozás mellett.
 
BÁR A FEHÉR HÁZ NEM ELLENEZTE AZ OROSZ NYERSOLAJ KERESKEDELMÉT AZ ÁRPLAFON BETARTÁSÁVAL, A NAGY KERESKEDŐHÁZAK ELKERÜLTÉK A SZANKCIÓKKAL SÚJTOTT ORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ OLAJÜZLETEKET – ÍRTA A LAP.
                                          
Mivel az orosz olajszállítások visszafogása miatti aggodalmak egyre nőnek, Washington – amely korábban a korlátozásokat szorgalmazta – most arra törekszik, hogy biztosítsa a szállításokat. A lap szerint az amerikai pénzügyminisztérium tisztviselői magánbeszélgetéseket tartottak néhánnyal legnagyobb globális kereskedőcégből – köztük a Trafigura és a Gunvor – vezetőivel és kereskedőivel, sürgetve őket, hogy folytassák az orosz olaj szállítását.
 
„Az amerikaiak aktívan bátorítottak bennünket, hogy ismét vegyük fel a kapcsolatot az orosz olaj szállítására” – mondta a hírügynökségnek egy kereskedő, aki beszélt a pénzügyminisztérium tisztviselőivel.
 
Washington megnyugtatta ezeket a cégeket, hogy nyugati szankciók megsértése nélkül is kereskedhetnek Oroszországgal – jelentette az Financial Times öt, a tárgyalásokban részt vevő személyre hivatkozva.
 
„AZ EGYES VÁLLALATOKON MÚLIK, HOGY MEGHOZZÁK A SAJÁT DÖNTÉSEIKET. A CÉLUNK AZ, HOGY KÖZÖLJÜK, MIT ENGED MEG AZ ÁRPLAFON-ARCHITEKTÚRA” – MONDTA A BIDEN-KORMÁNYZAT EGYIK TISZTVISELŐJE AZ OUTLET SZERINT.
 
Míg az EU és a G7-országok kereskedői megkövetelik az orosz olajnak az ársapkával összhangban történő kereskedelmét igazoló dokumentációt, addig az amerikai végrehajtás „viszonylag laza” – jegyezte meg a lap a kereskedőkre hivatkozva.
 
„AZ AMERIKAIAK VALÓBAN AZT AKARJÁK, HOGY [AZ OROSZ OLAJ] MOZOGJON” – MONDTA AZ EGYIK KERESKEDŐ AZ FT-NEK.
 
Tavaly a Trafigura, a Vitol, a Gunvor és más nagy kereskedők a hírnevükkel kapcsolatos aggodalmak és a banki támogatás elvesztésétől való félelem miatt beszüntették az üzletkötést Oroszországgal. A Trifugura eladta 24,5%-os részesedését a Nayara olajfinomító vállalatban, amelyben a Rosznyeft 49,13%-os részesedéssel rendelkezik.
 
Forrás: oroszhirek.hu
 
(2023.03.14.)