Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Köszönjük, hogy éves adójuk 1%-át A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak ajánlották fel!
1%"/
A teljes amerikai bankrendszer besorolását stabilról negatívra rontotta a hitelminősítő

A befektetői bizalom csökkenése többek között az amerikai bankok vagyonkezelésének kockázataiban is megmutatkozik. Ezeket a kockázatokat súlyosbítja a Federal Reserve System kamatemelése.

"Az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos kilátásainkat stabilról negatívra változtattuk, hogy tükrözze a gyorsan romló működési környezetet a Silicon Valley Bank (SVB), a Silvergate Bank és a Signature Bank (SNY) betétkiáramlása, valamint a bank csődje után. SVB és SNY” – áll az ügynökség jelentésében.
 
Mint a dokumentumból kiderül, a Moody's úgy véli, hogy a befektetői bizalom csökkenése többek között az amerikai bankok vagyonkezelésének kockázataiban is megmutatkozik. Ezeket a kockázatokat súlyosbítja a Federal Reserve System (Fed) kamatemelése. Az ügynökség megjegyzi, hogy a kockázatok továbbra is fennállnak, annak ellenére, hogy a kormány azt ígérte, hogy kártérítést fizet a csődbe ment bankok ügyfeleinek.
 
A Moody's arra számít, hogy az Egyesült Államok monetáris politikájára nehezedő nyomás addig folytatódik, amíg az infláció vissza nem tér a Fed céltartományába. A hivatal szerint az amerikai bankok éles betéti túlkínálattal néznek szembe a koronavírus-járvány alatti fiskális ösztönzők és az alacsony kamatlábak közepette. Az ügynökség megjegyzi, hogy egyes bankok ezeket a betéteket fix kamatozású értékpapírokba fektették, amelyek a Fed kamatemelése után veszítettek értékükből. Ez jelentős veszteségeket eredményezett.
 
Március 9-én a Silvergate Bank bejelentette, hogy felszámolja tevékenységét. Másnap, március 10-én a Silicon Valley Bank, a 16. legnagyobb amerikai bank csődöt jelentett.
 
Március 13-án pedig a Signature Bank bezárásáról vált ismertté.
 
Forrás: tozsdeforum.hu
(2023.03.15.)